Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Šport

Slovenské futbalistky o ME proti Walesu, Mikolajová: Tešíme sa

Na snímke zľava hráčka Srbska Vesna Milivojevičová, hráčka Slovenska Mária Mikolajová a hráčka Srbska Marija Iličová bojujú o loptu počas kvalifikačného zápasu o postup na ME2025 vo futbale žien medzi Slovenskom a Srbskom v Trnave v utorok 4. júna 2024. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Mužstvo Petra Kopúňa čaká v piatok (17.30 h v Poprade) najdôležitejší duel v histórií a k sľubnému výsledku pred budúcotýždňovou odvetou v Cardiffe má prispieť aj rekordná návšteva.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Poprad 22. októbra (TASR) - Martina Šurnovská dúfa, že slovenské futbalistky uhrajú dobrý výsledok v prvom zápase prvého kola play off o postup na budúcoročné ME proti Walesu. Mužstvo Petra Kopúňa čaká v piatok (17.30 h v Poprade) najdôležitejší duel v histórií a k sľubnému výsledku pred budúcotýždňovou odvetou v Cardiffe má prispieť aj rekordná návšteva. Podľa Márie Mikolajovej urobí tím všetko pre to, aby prekvapil favorizovaného súpera.

Dvadsaťpäťročná Šurnovská očakáva ťažký dvojzápas: "Majú kvalitné hráčky, čo sme aj vedeli. Ale na to sa nehrá. Rovnako nie sú podstatné predchádzajúce výsledky. Každý zápas je iný a verím, že sa na ne pripravíme čo najlepšie." Útočníčke Slavie Praha sa darí, keď v predchádzajúcich dvoch stretnutiach za klub skórovala. V reprezentácii však budú proti Walesanky, ktoré ťahajú osemzápasovú sériu bez prehry, ktorú začali vlani v decembri v prípravnom stretnutí s osemnásobnými majsterkami Európy z Nemecka. "Je to asi prvýkrát, keď hráme o niečo také veľké. Sme o krok bližšie, ako sme boli kedysi a verím, že sa nám podarí to, čo by chcel každý. Či uspejeme alebo nie však uvidíme o 10 dní."

Stredopoliarka Mikolajová vie, čo čaká tím: "Majú rýchle hráčky a hrajú bojovný futbal. Väčšina z nich pôsobí v najvyššej anglickej súťaži alebo v druhej lige. Musíme eliminovať ich silné stránky." Wales v konkurencii Ukrajiny, Chorvátska a Kosova obsadil prvé miesto v 4. skupine B-divízie Ligy národov. Slovenky skončili v 2. skupine na tretej priečke za Škótkami a Srbkami.

Oba tímy si spolu zahrali štyrikrát a vzájomná bilancia je vyrovnaná. V roku 2013 sa dva zápasy skončili remízou, pred deviatimi rokmi sa najprv tešili Walesanky a potom aj Slovenky. "Na zápas sa tešíme rovnako, ako na každý iný. Určite však pre nás tento dvojzápas znamená oveľa viac ako predchádzajúce. Budeme robiť všetko pre to, aby sme to zvládli. Je to niečo, čo sa nehrá každý rok. Momentálne necítim žiadny tlak, ale možno to bude s pribúdajúcimi dňami iné," povedala Mikolajová.

Ku kvalitnému výsledku v prvom zápase má prispieť aj výrazná divácka podpora. Predstavitelia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) spolu s generálnym partnerom pripravili bohatý sprievodný program a očakávajú prekonanie najvyššej návštevy na ženský národný tím. V Žiline v roku 2013 prišlo na súboj kvalifikácie MS 2015 proti favorizovanému Nemecku 1128 divákov. Na piatkový duel bolo v pondelok predaných už viac ako tisíc lístkov, čiže rekord by mal byť prekonaný. "Konečne. Ja sa teším. Verím, že príde čo najviac ľudí. Myslím si, že si to zaslúžime aj my, aby sa ľudia na nás chodili pozerať, pretože doteraz to tak nebolo," zdôraznila Šurnovská, na ktorú nadviazala Mikolajová: "Verím v to, že v Poprade budeme môcť privítať veľmi veľa fanúšikov, ktorí nás poženú k dobrému výsledku. Najdôležitejšie bude, aby sme si odviezli z tohto zápasu dobrý výsledok do odvety."

Víťaz dvojzápasu si zahrá o miestenku na záverečný turnaj s lepším z dvojice Gruzínsko alebo Írsko (prelom novembra a decembra). Na ženských ME 2025 vo Švajčiarsku bude štartovať 16 tímov. Istú účasť má domáci výber a cez Ligu národov si ju vybojovali aj Nemecko, Španielsko, Island, Dánsko, Francúzsko, Anglicko, Taliansko a Holandsko.