Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Šport

Slovensko chce spoluorganizovať ME v basketbale

Ilustračná fotka. Foto: TASR

Ak by chcelo byť Slovensko zaangažované do projektu mužských ME, do úvahy by pripadal Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave (TIPOS aréna).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. septembra (TASR) - Slovenská basketbalová asociácia (SBA) avizuje úsilie o spoluorganizovanie majstrovstiev Európy. Prejavila záujem o usporiadanie jednej zo skupín na kontinentálnom šampionáte žien v roku 2027, pričom o dva roky neskôr by sa Slovensko chcelo podobne zapojiť do ME mužov.

V novembri minulého roka Európska basketbalová federácia (FIBA Europe) potvrdila ako hostiteľské krajiny ME žien 2027 Fínsko a Litvu. Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) však uviedla aj možnosť účasti tretej či štvrtej krajiny, tak ako v roku 2025. Okrem Švédska a Belgicka sa stalo záujemcom Slovensko. "Po zvolení nového prezidenta asociácie Michala Ondruša a deklarácii ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky o podpore organizácie významných medzinárodných podujatí sme vypracovali v basketbale stratégiu do roku 2029. Prvým krokom je organizácia mládežníckeho Eurobasketu a druhým kandidatúra na usporiadanie jednej skupiny ME žien 2027. Pomohlo, že FIBA na rok 2027 potvrdila formát so štyrmi hostiteľmi v skupinovej časti," vysvetlil pre portál slovakbasket.sk generálny sekretár SBA Andrej Kuffa.

Ďalšie hostiteľské krajiny kontinentálneho šampionátu žien 2027 oznámi FIBA v novembri tohto roku. "Ohlasy z FIBA sú dobré. Pozitívne vnímajú našu aktivitu a snahu o spoluorganizovanie. Výborné ohlasy prichádzajú aj zvnútra basketbalového hnutia na Slovensku," konštatoval Kuffa. SBA sa môže oprieť o infraštruktúru. Na prípadné spoluorganizovanie šampionátu by použila vynovenú GoPass arénu v Bratislave. "Niektoré požiadavky FIBA sú splnené s prižmúrenými očami. Keď sme však túto možnosť prezentovali pred FIBA, dostali sme spätnú väzbu, že by nemali problém, najmä kvôli vnútornému vybaveniu haly počas samotného zápasu. Vznikom ministerstva športu máme deklarovanú podporu minimálne pre Eurobasket mládeže a práve Eurobasketu žien. Sú aj plány na budovanie minimálne jednej multifunkčnej haly v Bratislave," prezradil Kuffa.

Ak by chcelo byť Slovensko zaangažované do projektu mužských ME, do úvahy by pripadal Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave (TIPOS aréna). V novembri v tejto aréne nastúpi mužská reprezentácia proti Španielsku v kvalifikácii ME 2025. "TIPOS aréna je kapacitou vyhovujúca na organizáciu Eurobasketu mužov, akurát je potrebné mať organizáciu pridelenú zo strany FIBA, čo je veľmi náročné. Najmä pre reprezentáciu, ktorá sa na záverečný turnaj v ére samostatnosti zatiaľ neprebojovala," poznamenal. Proces kandidatúry sa začne tento rok a hostitelia by mali byť oznámení v júni 2025. Očakáva sa, že ponuku predloží Grécko, ktoré už skôr deklarovalo záujem. Adeptom je tiež Slovinsko, ktoré potvrdilo zámer usporiadať jednu zo skupín. "V rámci stratégie SBA je organizácia jednej skupiny Eurobasketu mužov náš tajný sen. Zrealizovať ho bude veľmi náročné, keďže o usporiadanie mužských ME má tradične záujem takmer polovica európskych krajín," uzavrel Kuffa.