Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Šport

Sobolenková si splnila sen, je prvýkrát víťazkou US Open

Aryna Sobolenková z Bieloruska je držiteľkou trofeje po víťazstve vo finále ženskej dvojhry na tenisových majstrovstvách US Open nad Jessicou Pegulovou zo Spojených štátov amerických, v sobotu 7. septembra 2024 v New Yorku. Foto: TASR/AP

Sobolenková si napravila chuť po neúspešnom vlaňajšom finále US Open, v ktorom prehrala v troch setoch s Američankou Cori Gauffovou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 7. septembra (TASR) - Bieloruská tenistka Arina Sobolenková triumfovala prvýkrát v kariére na grandslamovom turnaji US Open. Vo finále dvojhry zvíťazila v pozícii nasadenej dvojky nad šestkou "pavúka" Američankou Jessicou Pegulovou 7:5, 7:5. Sobolenková získala v New Yorku tretí titul z podujatí veľkej štvorky, v januári i vlani ovládla Australian Open.

Bieloruska si z Flushing Meadows odnáša prémiu 3,6 milióna USD pred zdanením a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA. Stala sa iba piatou hráčkou, ktorá vyhrala v jednom roku oba grandslamové turnaje na tvrdom povrchu. V minulosti sa to podarilo Nemkám Steffi Grafovej i Angelique Kerberovej, Američanke Monice Selešovej a Švajčiarke Martine Hingisovej.

Pegulovej vyšiel začiatok prvého grandslamového finále, keď v treťom geme prelomila podanie súperky a ujala sa vedenia 2:1. Sobolenková však v ďalších minútach získala štyri gemy za sebou. Potom Bieloruska začala kopiť nevynútené chyby, čo bola vody na mlyn Pegulovej, ktorá vyrovnala na 5:5. Koncovka úvodného dejstva však patrila Sobolenkvoej. V dvanástom geme premenila po hodine hry v poradí piaty setbal.

Bieloruska sa dostala na koňa a na začiatku druhého dejstva po rýchlom brejku odskočila Pegulovej na 3:0 Američanka však nezložila zbrane a rovnako ako v semifinálovom dueli proti Češke Karolíne Muchovej sa nadýchla k obratu. Pegulová otočila na 5:3 a bola blízko k tomu, aby si vynútila tretí set. Sobolenková však získala štyri gemy v sérii a ako vôbec prvá Bieloruska dokráčala k titulu na US Open. V dvanástom geme využila druhý mečbal.

Sobolenková si napravila chuť po neúspešnom vlaňajšom finále Us Open, v ktorom prehrala v troch setoch s Američankou Cori Gauffovou. Bieloruska natiahla víťaznú sériu na 12 zápasov. Vo vzájomnej bilancii vedie nad Pegulovou 6:2, v New Yorku nadviazala na finálový triumf z augustového turnaja v Cincinnati.

"Som nadšená, vždy som snívala o zisku titulu na US Open. Veľakrát som bola k nemu blízko, konečne to vyšlo. Jessica, viem, že je ťažké prehrať vo finále, ale hrala si skvele. Určite sa tu ešte dostaneš do finále a budeš mať šancu získať titul. Dobre si pamätám všetky moje finálové a semifinálové prehry. Mám za sebou ťažké obdobie. Nebolo jednoduché vyrovnať sa so smrťou môjho bývalého priateľa či zdravotnými problémami, ktoré ma postihli na Roland Garros. Som pyšná na to, že sa mi podarilo cez všetko preniseť a ukoristiť vytúženú trofej. Ďakujem divákom, väčšina z nich prirodzene fandila Jessice, no vytvorili priateľskú atmosféru. Veľká vďaka patrí aj celému môjmu tímu," uviedla Sobolenková počas slávnostného príhovoru pred prevzatím trofeje z rúk legendárnej Billie-Jean Kingovej.

Pegulová dosiahla napriek finálovej prehre životný úspech. "Mala som náročný začiatok roka, no podarilo sa mi to otočiť. Ani sa mi nesnívala o tom, že bv som mohla postúpiť do finále US Open. Škoda, že som dnes nevyhrala ani set. So Sobolenkovou sme pred pár týždňami odohrali ťažký zápas v Cincinnati, vedela som, že to bude veľká výzva. Arina mi nedá zadarmo ani loptičku a svojimi bombami mi často vyrazí raketu z ruky. Blahoželám jej k zisku titulu. Chcem sa poďakovať obom mojim trénerom, fyzioterapeutovi a manželovi za podporu. Bola to krásna cesta, pre mňa o to výnimočnejšia, že som ju zažila na americej pôde," zdôraznila rodáčka z Buffala, ktorá sa vo svetovom rebríčku posunie na tretie miesto.

ženy - dvojhra - finále:

Arina Sobolenková (Biel.-2) - Jessica Pegulová (USA-6) 7:5, 7:5