Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Šport

Soler vyhral 16. etapu, O'Connor sa tesne udržal v červenom

Na snímke španielsky cyklista Marc Soler (SAE Emirates) oslavuje na pódiu víťazstvo v 5. etape pretekov Vuelta a Espaňa z Irunu do Bilbaa (187,2 km) v stredu 24. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Z pretekov musel po nepríjemnom páde odstúpiť líder bodovacej i vrchárskej súťaže Wout van Aert z tímu Visma - Lease a Bike.

Lagos de Covadonga 3. septembra (TASR) - Španielsky cyklista Marc Soler z tímu SAE Team Emirates zvíťazil v utorkovej 16. etape pretekov Vuelta a Espaňa. V 181,3 km dlhých pretekoch z Luanca na Lagos de Covadonga triumfoval pred Talianom Filippom Zanom (Jayco - Alula) a Britom Maxom Pooleom (DSM). Na čele poradia figuruje naďalej Austrálčan Ben O'Connor (Decathlon - AG2R - La Mondiale), Slovinec Primož Roglič (Red Bull - Bora-hansgrohe) však naňho stráca už len päť sekúnd. Z pretekov musel po nepríjemnom páde odstúpiť líder bodovacej i vrchárskej súťaže Wout van Aert z tímu Visma - Lease a Bike.

Po voľnom dni čakala cyklistov horská etapa s finišom na náročnom kopci Lagos de Covadonga. Van Aert, víťaz 3., 7. i 10. etapy, spadol už na začiatku utorkových pretekov. Spočiatku sa však vzchopil a doháňal minútovú stratu na pelotón. O úniky sa postupne pokúšalo niekoľko skupín, no úspešnejšia bola až skupina pätnástich jazdcov po zhruba 30 kilometroch. V nej figuroval Van Aert či kolegovia zo SAE Team Emirates Isaac Del Toro, Jay Vine a Soler.

Náskok úniku rástol a na vrchárskej prémii na Mirador el Fito si 10 bodov pripísal van Aert. Sto kilometrov pred cieľom sa to pre Belgičana vyvíjalo dobre, po zjazde mal pred zvyškom skupiny náskok 38 sekúnd. Tá ho dobehla ešte pred stúpaním na Collada Llomena, kde sa opäť tešil z triumfu. Kľúčový moment pre van Aerta prišiel počas zjazdu, keď nezvládol zákrutu a druhýkrát skončil na zemi. Najprv naskočil na náhradný bicykel a skúsil pokračovať, ale pre opuchnuté koleno musel z pretekov predčasne odstúpiť.

Pred záverečným stúpaním na Lagos de Covadonga bola vpredu dvanástka jazdcov. Asi 7 km pred cieľom zaútočil Soler s Pooleom v tesnom závese, Brit však Španielovo tempo neudržal. Medzitým v skupine favoritov zaútočil Mikel Landa (Soudal Quick-Step). Postupne ho dobehla skupina s Rogličom a O'Connor v červenom, ktorý sa na atakujúcich pretekárov nevedel dotiahnuť, začal zo svojho náskoku na čele celového poradia strácať.

Víťazstvo tak bral osamotený Soler a na konto si pripísal celkom tretí etapový triumf z Vuelty. "Naozaj som bol veľmi aktívny a dnes som konečne dokázal prísť do cieľa ako prvý. Max Poole bol naozaj silný, ale skúšal som to znovu a znovu a vyšlo to. V úniku bolo veľa kvalitných pretekárov a vedel som, že musím byť útočný a vo finále to vyšlo. Víťazstvo venujem svojej žene a rodine. Nie som jazdec, ktorý by vyhrával veľa, takže toto víťazstvo je samozrejme výnimočné," uviedol Španiel v cieli.

Vuelta a Espaňa - 16. etapa (Luanco - Lagos de Covadonga, 181,3 km):

1. Marc Soler (Šp./SAE Team Emirates) 4:44:46 h, 2. Filippo Zana (Tal./Jayco - Alula) +18 s, 3. Max Poole (V.Brit./Team dsm-firmenich PostNL) +23, 4. Jay Vine (Austr./SAE Team Emirates) +57, 5. Ion Izagirre (Šp./Cofidis) +1:02 min, 6. Isaac Del Toro (Mex./SAE Team Emirates) +1:29, 7. Marco Frigo (Tal./Israel - Premier Tech) +1:35, 8. Matthew Riccitello (USA/Israel - Premier Tech) +1:47, 9. Enric Mas (Šp./Movistar Team) +3:54, 10. Richard Carapaz (Ekv./EF Education - EasyPost) rovnaký čas

Celkové poradie po 16. etape: 1. Ben O'Connor (Austr./Decathlon - AG2R - La Mondiale) 65:09:00 h, 2. Primož Roglič (Slovin./Red Bull - Bora-hansgrohe) +5 s, 3. Mas +1:25 min, 4. Carapaz +1:46, 5. Mikel Landa (Šp./Soudal - Quick-Step) +2:18, 6. David Gaudu (Fr./Groupama - FDJ) +3:48, 7. Carlos Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers) +3:53, 8. Mattias Skjelmose (Dán./Lidl - Trek) +4:00, 9. Florian Lipowitz (Nem./Red Bull - Bora-hansgrohe) +4:27, 10. Pavel Sivakov (Fr./SAE Team Emirates) +5:19