Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Šport

Španieli uspeli aj v desiatich, Joselu: Ukázali sme odhodlanie

Španielsky útočník Joselu (vpravo) sa teší po strelení prvého gólu so španielskym útočníkom Lamine Yamalom (vľavo) počas kvalifikačného futbalového zápasu Ligy národov skupiny A4 medzi Švajčiarskom a Španielskom na štadióne Stade de Geneve v Ženeve v nedeľu 8. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Španieli cestovali do Ženevy s cieľom odčiniť bezgólovú remízu so Srbskom (0:0) a už po štvrťhodine sa im to darilo.

Ženeva 9. septembra (TASR) - Španielski futbalisti napravili svoje zaváhanie z úvodného kola A-divízie Ligy národov a prvýkrát v jej novej edícii bodovali naplno. Úradujúci majstri Európy v nedeľu zdolali v 4. skupine Švajčiarsko na jeho pôde 4:1 aj napriek tomu, že od 20. minúty hrali bez vylúčeného obrancu Robina Le Normanda.

Španieli cestovali do Ženevy s cieľom odčiniť bezgólovú remízu so Srbskom (0:0) a už po štvrťhodine sa im to darilo. V štvrtej minúte otvoril skóre Joselu, na ktorého nadviazal o deväť minút neskôr Fabian Ruiz. Komplikáciu však priniesla červená karta Le Normanda, ktorý zatiahol ručnú brzdu a "La Furia Roja" dohrávala v desiatich. Domácim sa navyše do polčasu podarilo znížiť zásluhou Zekiho Amdouniho a duel sľuboval drámu až do konca. "Tím ukázal svoje odhodlanie a schopnosti. Nakoniec sme dosiahli veľmi dobrý a zaslúžený výsledok," citovala agentúra AFP autora úvodného gólu.

Mužstvo trénera Luisa de la Fuenteho po zmene strán predviedlo na zmáčanom teréne oduševnený výkon v defenzíve. Švajčiari síce dominovali v hre s loptou v percentuálnom pomere 71:29, no priestor brány Davida Rayu neohrozili. Naopak, hostia vystrelili na bránu dvakrát a ich efektivita bola stopercentná. Definitívne zlomil odpor domácich v 77. minúte druhým presným zásahom v zápase Ruiz a o tri minúty neskôr napol sieť súpera aj striedajúci Ferran Torres. "Som veľmi hrdý na svojich hráčov. Sú to mladí futbalisti s veľkými kvalitami a hodnotami. To nám pomáha neustále sa zlepšovať a vyvíjať," povedal španielsky kouč.

Švajčiari nastúpili proti topfavoritovi bez dôležitej dvojice Granit Xhaka a Nico Elvedi. Obaja videli červenú kartu v úvodnom stretnutí proti Dánsku (0:2). Tentoraz mali početnú prevahu na ihrisku práve "helvéti", no nedokázali doviesť duel k deľbe bodov. "Vrátili sme sa do hry, vytvorili sme si šance, trafili sme brvno. Potom sme v záverečných 20 minútach riskovali a v rozhodujúcich momentoch zápasu sme nemali šťastie na svojej strane," zhodnotil stretnutie švajčiarsky kormidelník Murat Yakin.