Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Šport

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 2. októbra 2024 - 5.45 h.

Ženeva - Slovensko by mohlo zohrať významnú úlohu pri výstavbe nového výkonnejšieho urýchľovača v Európskej organizácii pre jadrový výskum a podieľať by sa na tom mohli aj študenti a doktorandi zo Slovenska. Povedal to prezident SR Peter Pellegrini počas návštevy CERN-u pri oslavách 70. výročia založenia inštitúcie.



Bratislava - Do programu aktuálnej 19. schôdze Národnej rady SR zaradili poslanci návrh novely zákona o minimálnej mzde, ako aj vetovanú novelu zákona o vodách.

- Včera sa v Národnej rade SR celý deň diskutovalo o konsolidačnom balíku v druhom čítaní. Rozprava bude pokračovať aj dnes. Záverečné hlasovanie má byť zajtra.

Na snímke rokovanie NRSR.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Poslanec Národnej rady SR a líder mimoparlamentnej strany Národná koalícia/Nezávislí kandidáti Rudolf Huliak žiada o zmenu v názve poslaneckého klubu Slovenská národná strana. Chce ho v znení Slovenská národná strana - Národná koalícia/Nezávislí kandidáti.

- Názov poslaneckého klubu SNS sa meniť nebude a ani nemôže. Vyhlásil to predseda SNS Andrej Danko, ktorý to vníma ako zradu SNS, verí však, že koalícia nebude mať menej poslancov. Danko sa však dištancuje od Huliaka. Ako zradu tiež vníma Huliakovu podporu Hlasu-SD pri otázke predsedu Národnej rady SR.



Bratislava - Návrh novely rokovacieho poriadku Národnej rady SR by mohli mať poslanci na stole v novembri. Zástupcovia parlamentných strán otvorili aj otázku etického kódexu poslanca NR SR.



Senica - Vojenský technický a skúšobný ústav Záhorie je ideálnym priestorom pre centrum excelentnosti Severoatlantickej aliancie pre nepriamu paľbu. Vyhlásil to podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák na podujatí Industry Day vo VTSÚ Záhorie.



Bratislava - Vláda SR nesúhlasí s opozičnými návrhmi na odvolanie ministra spravodlivosti SR Borisa Suska, ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej a Martiny Šimkovičovej z postu ministerky kultúry. Kabinet sa na tom uzniesol na pondelkovom rokovaní.



Bratislava - Slovenské národné múzeum dočasne povedie Anton Bittner. Ten bol včera zároveň odvolaný z funkcie dočasne povereného šéfa Slovenskej národnej galérie.



Bratislava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR chce zaviesť krátenie či úplné odobranie dávky v hmotnej núdzi ľuďom, ktorí odmietnu ponuku práce, už budúci rok. Aktuálne je na trhu práce voľných približne 90.000 pracovných miest.



Bratislava - Mestá nedokážu zostaviť svoje rozpočty na rok 2025. Konsolidačné opatrenia negatívne ovplyvnia aj samosprávy. Upozornila na to Únia miest Slovenska.



Trenčín - Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne počas pracovných dní od 15.30 do 7.00 h a počas víkendov a sviatkov nebude fungovať ústavná pohotovostná príjmová pediatrická ambulancia. Detských pacientov na hospitalizáciu presmerujú na pediatriu do Považskej Bystrice, Bojníc a do Myjavy.



Bratislava - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu septembra tohto roka schodok na úrovni 2,68 miliardy eur. Išlo o medziročné zlepšenie hospodárenia štátu o 1,24 miliardy eur alebo 31,6 %.



Bratislava - Na juhu Slovenska potvrdili výskyt invázneho sršňa ázijského.

Na snímke jedince sršňa ázijského.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Brusel - Holandský expremiér Mark Rutte sa stal včera novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie.



Praha - Doterajší český minister zahraničných vecí Jan Lipavský zostáva súčasťou vlády premiéra Petra Fialu ako nestraník.



Tel Aviv - Irán odpálil včera na Izrael takmer 200 rakiet, tvrdí izraelská armáda. Raketový útok bol reakciou na piatkové zabitie šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha.

— Izrael po iránskom raketovom útoku opäť zaútočil na ciele Hizballáhu v libanonskej metropole Bejrút.



Washington - Spojené štáty posilnia svoje jednotky na Blízkom východe o niekoľko tisíc vojakov.



Paríž - Predstavitelia európskych krajín a USA odsúdili útok Iránu na Izrael.



Kyjev — Generálna prokuratúra Ukrajiny tvrdí, že ruská armáda zastrelila 16 ukrajinských vojakov, ktorí sa vzdali pri meste Pokrovsk ležiacom v Doneckej oblasti.

Atény — Stovky hasičov už tretí deň bojujú s lesným požiarom, ktorý vyčíňa na gréckom polostrove Peloponéz a vyžiadal si už dva ľudské životy a najmenej troch zranených.

Bratislava - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava včera prehrali vo svojom druhom zápase v hlavnej fáze Ligy majstrov 2024/25 s Manchestrom City 0:4.