Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Šport

Sven-Göran Eriksson mal pohreb v Torsby, prišli Beckham i Hodgson

Pohrebný sprievod Svena-Görana Erikssona, vrátane jeho dcéry Liny (uprostred vpravo) a Davida Beckhama, smeruje od kostola vo Fryksande k jeho usadlosti v Torsby, Švédsko, piatok 13. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Bývalý anglický stredopoliar Beckham v júni navštívil aj Erikssona vo Švédsku. Kormidelník bol prvý cudzinec na lavičke Anglicka. Viedol národný tím v rokoch 2001-2006 a Beckhama určil za kapitána.

Torsby 13. septembra (TASR) - V piatok sa vo švédskom meste Torsby uskutočnila posledná rozlúčka s bývalým futbalovým trénerom Svenom-Göranom Erikssonom. Švédsky kormidelník zomrel 26. augusta vo veku 76 rokov na rakovinu pankreasu.

Na pohrebe sa podľa AP zúčastnilo viacero futbalových osobností z Anglicka, Talianska a Španielska. Bol medzi nimi aj David Beckham, ktorý vo štvrtok priletel súkromným lietadlom, pred začiatkom pohrebu kondoloval Erikssonovmu 95-ročnému otcovi Svenovi a ďalším členom rodiny. Medzi ďalšími účastníkmi pohrebu bola aj dlhoročná partnerka švédskeho trénera Nancy Dell'Oliová. S Erikssonom sa prišiel rozlúčiť aj 77-ročný Roy Hodgson, ktorý viedol anglickú reprezentáciu počas štyroch rokov (2012 až 2016).

Bývalý anglický stredopoliar Beckham v júni navštívil aj Erikssona vo Švédsku. Kormidelník bol prvý cudzinec na lavičke Anglicka. Viedol národný tím v rokoch 2001-2006 a Beckhama určil za kapitána. Pod jeho vedením postúpil Albión do štvrťfinále MS 2002 a 2006 a aj ME 2004. Viedol generáciu hráčov okolo Beckhama, Paula Scholesa, Franka Lamparda, Waynea Rooneyho i Stevena Gerrarda.

Erikssonovi diagnostikovali v januári rakovinu pankreasu v terminálnom štádiu. Vtedy uviedol, že mu zostáva "prinajlepšom" rok života. Tento čas strávil návštevou ľudí a miest, ktoré boli kľúčové pre jeho kariéru. Nakrútil tiež dokumentárny film "Sven", ktorý ukončil emotívnym odkazom fanúšikom.

Podľa jeho agenta bolo približne 200 miest v kostole vyhradených pre jeho rodinu, priateľov a hráčov z jeho futbalovej kariéry. Zvyšné miesta boli podľa Erikssonovho želania dostupné pre verejnosť, pričom pred kostolom bola zriadená veľkoplošná obrazovka, na ktorej sa zhromaždili ďalšie desiatky ľudí, aby sledovali obrad. Pohreb sa naživo vysielal aj na internetových stránkach niektorých švédskych médií.

Eriksson pôsobil aj na reprezentačných lavičkách Mexika, Pobrežia Slonoviny a Filipín. Počas svojej bohatej trénerskej kariéry viedol viaceré popredné európske kluby. Preslávil sa ziskom ligových titulov s Laziom Rím v Taliansku, Benficou Lisabon v Portugalsku a IFK Göteborg v rodnom Švédsku. V sezóne 1999/2000 ho vyhlásili za najlepšieho trénera Serii A. Naposledy pôsobil ako športový riaditeľ v Karlstade, kde vlani zo zdravotných dôvodov ukončil kariéru.

Miestny futbalový klub Torsby IF, v ktorom Eriksson v 60. rokoch začínal s futbalom, na svojej webovej stránke napísal, že "svoju veľkosť prejavil aj tým, že bol vždy sám sebou, s každým sa porozprával a našiel si čas, pre veľkých aj malých, opýtal sa, ako sa veci majú a ako ide futbal.“