Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Šport

V A-skupine sa čaká vyrovnaný súboj Maďarska so Švajčiarskom

Na archívnej snímke z 24. apríla 2024 štadión RheinEnergieStadion v Kolíne nad Rýnom. Foto: TASR/AP

Deň po otváracom stretnutí finálového turnaja futbalových ME medzi domácim Nemeckom a Škótsko, sa v rovnakej A-skupine odohrá vyrovnaný duel medzi Maďarmi a Švajčiarmi.

Bratislava 14. júna (TASR) - Deň po otváracom stretnutí finálového turnaja futbalových ME medzi domácim Nemeckom a Škótsko, sa v rovnakej A-skupine odohrá vyrovnaný duel medzi Maďarmi a Švajčiarmi. Sobotný súboj v Kolíne nad Rýnom môže veľa napovedať v postupovej matematike. Oba tímy sa na veľkom podujatí stretnú prvýkrát po 86 rokoch.

Maďarom vyšla príprava na záverečný turnaj, keď v štyroch dueloch prehrali iba raz, pričom bez inkasovania gólu zdolali Turecko (1:0), Kosovo (2:0) a v generálke aj Izrael (3:0). Jedinú prehru zaznamenalo mužstvo trénera Marca Rossiho na pôde Írska (1:2). Oba tímy sa na veľkom podujatí stretli iba raz, bolo to v roku 1938 na MS vo Francúzsku. Maďari pred 86 rokmi zdolali vo štvrťfinále Švajčiarov a dokráčali až do finále, v ktorom podľahli Talianom (2:4). V 21. storočí sa stretli iba dvakrát, v kvalifikácii na MS 2018 sa v oboch prípadoch radovali Švajčiari (3:2, 5:2).

Na záverečnom turnaji sa budú Maďari spoliehať najmä na stredopoliara Dominika Szoboszlaia, hráča anglického FC Liverpool, ktorý má za sebou prvú kompletnú sezónu na Anfield Road. Szoboszlai vystrašil maďarských fanúšikov v poslednom stretnutí s Izraelom, keď striedal zo zdravotných dôvodov pred uplynutím hodiny hry. "Som v poriadku," konštatoval pre oficiálny portál uefa.com 23-ročný kapitán Maďarska, ktorého čaká prvý veľký turnaj, keďže o predošlý kontinentálny šampionát ho pripravili problémy so slabinami. "Je to skvelý pocit. Zatiaľ sme so všetkým spokojní a myslím si, že sme pripravení. Takticky musíme ešte niečo doladiť, takže tomu sa budeme venovať v ďalších dňoch," dodal Szoboszlai. Okrem neho preukázal výbornú formu v tejto sezóne útočník Barnabas Varga z Ferencvárosu, ktorému 20 ligovými gólmi dopomohol k obhajobe titulu. Dvadsaťdeväťročný zakončovateľ ovládol tabuľku strelcov najvyššej maďarskej súťaže druhýkrát za sebou. V sezóne 2022/23 pôsobil ešte v Pakse a zaznamenal 26 presných zásahov. Darilo sa mu aj v kvalifikácii ME, v ktorej prispel k postupu Maďarov štyrmi gólmi a dvakrát skóroval aj v generálke na turnaj v Nemecku.

Dobre si v štyroch stretnutiach prípravy pred ME počínali aj Švajčiari, ktorí zdolali Írov (1:0) a Estóncov (4:0). Remízu si pripísali s Dánmi (0:0) a susednými Rakúšanmi (1:1). V strede poľa sa budú opierať o kapitána Granita Xhaku, ktorý má za sebou vydarenú sezónu v drese Bayeru Leverkusen zakončenú titulom v Bundeslige aj Nemeckom pohári. Defenzíva sa bude opierať o výkony stopéra Manuela Akanjiho, ktorý získal v Premier League titul s Manchestrom City. Švajčiari majú ligového šampióna aj na poste brankára. Tridsaťpäťročný Yann Sommer bol stabilnou jednotkou Interu Miláno, ktorý ovládol Serie A. So Švajčiarskom ho čaká piaty veľký turnaj, z toho tretie EURO. "Očakávania máme vždy vysoké. Máme špičkových hráčov v najlepších ligách. Myslím si, že nakoniec budeme robiť to, čo vieme. V našom tíme máme veľa skúsených hráčov s viac ako 100 štartmi za reprezentáciu. Máme aj mladších hráčov, ktorých sme zakomponovali pre tento turnaj už počas kvalifikácie. Myslím si, že máme k dispozícii skvelý mix," povedal Murat Yakin, tréner Švajčiarska.



Sobota 15. júna, 15.00 h

A-skupina, 1. kolo /RheinEnergieStadion, Kolín nad Rýnom/

Maďarsko - Švajčiarsko

Rozhodca: Slavko Vinčič (Slovin.)



Predpokladané zostavy:

Maďarsko: Gulácsi - Lang, Orbán, At. Szalai - Nego, A. Nagy, Schäfer, Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Varga

Švajčiarsko: Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Widmer, Freuler, Xhaka, Ndoye - Shaqiri, Amdouni, Vargas