Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Šport

V LM Sparta zdolala Salzburg, Haraslín mal prsty v prvom góle

Hráč Lukáš Haraslín zo Sparty Praha počas zápasu 1. kola ligovej fázy Ligy majstrov vo futbale Sparta Praha - RB Salzburg v Prahe v stredu 18. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Futbalisti Bologne remizovali v ďalšom stredajšom stretnutí so Šachtarom Doneck 0:0.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. septembra (TASR) - Futbalisti Manchestru City vykročili do ligovej fázy Ligy majstrov domácou remízou 0:0 s Interom Miláno v stredajšom šlágri 1. kola. Debutant v hlavnej fáze tejto súťaže zo španielskej Girony siahal na cenný bod na pôde Paríža St. Germain, po vlastnom góle argentínskeho brankára Paula Gazzanigu z 90. minúty však podľahol 0:1. Slovenský stopér Milan Škriniar sledoval duel z lavičky náhradníkov francúzskeho šampióna.

"Citizens" narazili na kvalitne pripraveného protivníka. Inter dobre bránil a v prvom polčase dokázali jeho hráči viackrát nebezpečne pohroziť. V 30. minúte chcel Ederson zabrániť rohu, no poslal loptu na nohu Calhanoglua a jeho strelu mieriacu do brány zastavil Gvardiol, čím zabránil istému gólu. Ofenzívu "Citizens" prišli po zmene strán podporiť Gündogan s Fodenom, no hostia boli vzadu kompaktní. Keď sa aj Foden dostal do zakončenia, predviedol skvelý zákrok Sommer. Švajčiarsky brankár podržal svoj tím aj po strele Gündogana. Na opačnej strane neuspel Mchitarjan a tak na Etihad Stadium gól nepadol. Zverenci Pepa Guardiolu sa najbližšie predstavia 1. októbra o 21.00 h na Tehelnom poli proti Slovanu Bratislava, ktorý vo svojom debute v hlavnej fáze LM prehral na trávniku Celticu Glasgow 1:5.

FC Bruggy prehral s finalistom minulej edície Borussiou Dortmund 0:3. Dva góly hostí strelil v záverečnej štvrťhodine Jamie Bynoe-Gittens, v nadstavenom čase spečatil ich triumf Serhou Guirassy z jedenástky. Paríž mal proti Girone optickú prevahu, ale do vedenia mohli ísť hostia, Safonov však predviedol reflexívny zákrok. V 57. minúte sa rútil na brankára Dembele, ktorému v poslednej chvíli odkopol loptu skvelým defenzívnym zákrokom Krejčí. O pár minút neskôr útočník PSG opečiatkoval brvno strelou spoza hráča. Tlak PSG napokon vyústil do gólu v 90. minúte. Mendesova slabá strela z ostrého uhla zaskočila brankára Gazzzanigu, ktorému lopta trestuhodne prekĺzla do siete - 1:0.

Vydarený večer zažili hráči pražskej Sparty, ktorí zvíťazili nad RB Salzburg 3:0. O trojbodový vstup českého šampióna do elitnej súťaže sa pričinil aj slovenský reprezentant Lukáš Haraslín, po ktorého akcii padol prvý gól. Futbalisti Bologne remizovali v ďalšom stredajšom stretnutí so Šachtarom Doneck 0:0. Hráči talianskeho tímu sa v najprestížnejšej klubovej súťaži predstavili po 60 rokoch.

Sparta vyletela na súpera a už v 2. minúte vypukla na Letnej erupcia gólovej radosti. Haraslínovu strelu po dravom prieniku do pokutového územia vyrazil brankár Salzburgu iba pred Kairinena a ten nemal problém poslať loptu do siete. O dve minúty mohol Haraslín zvýšiť náskok "rudých", jeho pokus z diaľky po zlej Blaswichovej rozohrávke tesne minul ľavú žrď. Neskôr volala po góle aj Olatunjiho hlavička, ktorej chýbali k úspechu centimetre. Nigérijský útočník sa dočkal pred odchodom do šatne. Šikovne si zbehol do pokutového územia na Vitíkov nákop a krížnou strelou z ostrého uhla poslal dominujúcu Spartu do dvojgólového vedenia.

Domáci kontrolovali vývoj zápasu a v 58. minúte uštedrili súperovi tretí úder. Laci sa vnútri šestnástky "pohral" s dvojicou brániacich hráčov, položil si aj brankára Salzburgu a zasunul loptu do odkrytej brány - 3:0. Haraslín opustil trávnik v 72. minúte za rozhodnutého stavu a aplauzu publika. Salzburg zaostal za očakávaniami a v Prahe prehral rozdielom triedy.

Šachtar mohol ísť proti Bologni do vedenia v 4. minúte, Sudakova však z jedenástky vychytal brankár Skorupski. Smolu mali hostia aj v tom, že v priebehu prvého dejstva prišli o zranenú dvojicu Sikan - Konopľa. Prvý polčas nepriniesol veľa vzruchu pred bránami, v druhom mala navrch Bologna, ale loptu jej hráči do siete nedopravili.



1. kolo ligovej fázy Ligy majstrov:

FC Bruggy - Borussia Dortmund 0:3
(0:0)

Góly: 76. a 86. Bynoe-Gittens, 90.+5 Guirassy (z 11 m)



Manchester City - Inter Miláno 0:0



Paríž St. Germain - FC Girona 1:0 (0:0)

Gól: 90. Gazzaniga (vlastný)

/M. Škriniar (PSG) bol na lavičke náhradníkov/



FC Bologna - Šachtar Doneck 0:0



Sparta Praha - RB Salzburg 3:0 (2:0)

Góly: 2. Kairinen, 42. Olatunji, 58. Laci

/L. Haraslín (Sparta) hral do 72. minúty/