Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Šport

V Poznani štartujú ME, slovenskými želiezkami káštvorka a dvojkajaky

Na snímke športový riaditeľ Slovenskej kanoistiky Filip Petrla. Foto: TASR - Martin Baumann

Európsky šampionát v Poznani veľa napovie o tom, kto bude sedieť v slovenskej káštvorke na olympiáde v Tokiu.

Poznaň 2. júna (TASR) - V poľskej Poznani vo štvrtok úvodnými rozjazdami odštartujú ME v rýchlostnej kanoistike, ktoré sú poslednou previerkou pred OH 2020 v Tokiu. Najväčším slovenským želiezkom v ohni na jazere Malta bude štvorkajak na 500 m v zložení Denis Myšák, Samuel Baláž, Csaba Zalka, Adam Botek. Do boja o medaily chce prehovoriť aj dvojkajak na 1000 m s posádkou Baláž, Botek.

Európsky šampionát v Poznani veľa napovie o tom, kto bude sedieť v slovenskej káštvorke na olympiáde v Tokiu. V porovnaní s úvodným kolom Svetového pohára v Szegede prišlo k jednej zmene, skúseného Erika Vlčeka nahradil Zalka. "V Poznani chceme vyskúšať káštvorku s Csabom a porovnať ju s loďou, v ktorej sedel v Szegede Erik. Ten sa v Poľsku predstaví v singli na 1000 m. Chalani sú na ME pozitívne naladení, na sústredení v Maďarsku im to išlo veľmi dobre," uviedol pre TASR Filip Petrla, športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky.

Dvojkajak Baláž, Botek sa na SP v Szegede zaskvel tretím miestom, čo je prísľubom pred ME i OH 2020. "Program finálových súťaží nie je taký krkolomný ako v Szegede, kde Samo s Adamom museli v priebehu hodiny absolvovať finále K2 i K4. Verím, že dobrú formu potvrdia aj v Poznani. Tajným želiezkom by mohol byť dvojkajak na 500 m v zostave Myšák, Zalka. Táto disciplína bude na OH 2026 v Paríži súčasťou olympijského programu," dodal Petrla.

Medzi kajakárkami o finále zabojujú Lisa-Maria Gamsjägerová s Marianou Petrušovou. Obe sa prezentovali v dobrom svetle na dodatkovej európskej OH kvalifikácii v Szegede i svetovej v ruskom Barnaule. Hoci sa im nepodarilo pre Slovensko získať ďalšie miestenky do Tokia, podľa Petrlu naznačili veľkú perspektívu. "Dievčatá ešte vekovo patria do kategórie U23. O tri týždne ich v Poznani čakajú ME do 23 rokov, na ktorých budú mať medailové ambície. Teraz môžu príjemne prekvapiť."


Slovenská nominácia na ME v Poznani:



K1 Ž 200 m Lisa-Maria Gamsjägerová

K2 Ž 200 m Dagmar Čulenová-Romana Jakubisová

K2 Ž 500 m Mariana Petrušová-Lisa-Maria Gamsjägerová

K2 M 500 m Denis Myšák-Csaba Zalka

K4 M 500 m Denis Myšák-Samuel Baláž-Csaba Zalka-Adam Botek

C1 M 500 m Matej Rusnák

C2 M 500 m Eduard Strýček-Dávid Fekete

K1 Ž 1000 m Mariana Petrušová

K2 Ž 1000 m Dagmar Čulenová-Romana Jakubisová

K1 M 1000 m Erik Vlček

K2 M 1000 m Samuel Baláž-Adam Botek

K4 M 1000 m Tomáš Holka-Milan Dörner-Marko Ujvári-Gábor Jakubík

C1 M 1000 m Matej Rusnák

C2 M 1000 m Eduard Strýček-Dávid Fekete

K1 Ž 5000 m Mariana Petrušová

K1 M 5000 m Milan Dörner

C1 M 5000 m Matej Rusnák