Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Šport

VIDEO: Kubiš špurtoval v 2. etape Okolo Slovenska tretí: Práca tímu

Na snímke držiteľ bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 23 rokov belgický cyklista Gil Gelders (Soudal Quick-Step) sa teší na pódiu po 2. etape 68. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska na trati z Nitry do Hlohovca, ktorá merala 192 km v Hlohovci vo štvrtok 27. júna 2024. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Dvadsaťdvaročný Foldager si pripísal vôbec prvé profesionálne víťazstvo.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Hlohovec 27. júna (TASR) - Dánsky cyklista Anders Foldager z tímu Jayco-AlUla sa stal víťazom 2. etapy pretekov Okolo Slovenska. Na 192 km dlhej trati z Nitry do Hlohovca za ním o sekundu zaostal Belgičan Jenno Berckmoes z Lotto Dstny i tretí Slovák Lukáš Kubiš z tímu Elkov - Kasper.

Za Kubišom iba tesne na štvrtom mieste finišoval dvojnásobný majster sveta Julian Alaphilippe zo Soudalu Quickstep. "Od poslednej šprintérskej prémie sme rátali s bočným vetrom, preto sme jazdili vpredu a vytvárali sme si pozíciu. Chalani opäť podali perfektný výkon. Tretie miesto nie je moje, ale je najmä ich prácou a to je len výsledok tej práce, ktorú pre mňa robia celý rok. Som naozaj rád, že hneď v prvej šprintérskej etape sme dali pódium. Quick-Step v závere šiel pre Juliana Alaphilippa, čo sme všetci očakávali. Päťsto metrov pred cieľom atakoval Mexičan, ja som si ho vyhákoval, asi na dvestovke som ho predbehol. Bola za mnou menšia diera, keď som sa obzrel, ale nohy boli úplne kamenné a dvaja ma ešte predbehli, takže bolo z toho tretie miesto," zhodnotil svoj výkon Kubiš podľa cycling-info.sk.



Ako druhý najlepší Slovák prišiel do cieľa na 47. mieste Samuel Tuka z Dukly Banská Bystrica. Hneď za ním skončil Matthias Schwarzbacher z ATT Investments, obaja s mankom 6 sekúnd. Trojnásobný majster sveta Peter Sagan sa do špurtu nezapojil, cieľom prešiel na 108. mieste s odstupom 1:51 min.

Dvadsaťdvaročný Foldager si pripísal vôbec prvé profesionálne víťazstvo, keď mal najviac síl v záverečnom miernom stúpaní. Pre Jayco-AlUla zariadil druhý triumf v priebehu dvoch dní. "Bolo veľké teplo, no v závere sa mi podarilo zabojovať. Prišli sme na toto podujatie so zámerom víťaziť a darí sa nám to. Zajtrajšia etapa bude viac pre čistokrvných šprintérov, aj na to máme ľudí," povedal Foldager pre RTVS.

Dán sa posunul aj do čela celkového poradia. Vedie o 16 sekúnd pred dvoma tímovými kolegami, druhý je Švajčiar Mauro Schmid a tretí Austrálčan Callum Scotson. Alaphilippe je na 4. mieste s odstupom 36 sekúnd.



Okolo Slovenska - 2. etapa (Nitra - Hlohovec, 192 km):

1. Anders Foldager (Dán./Jayco AlUla) 4:32:47 min., 2. Jenno Berckmoes (Belg./Lotto Dstny), 3. Lukáš KUBIŠ (SR/Elkov - Kasper), 4. Julian Alaphilippe (Fr./Soudal Quick-Step), 5. Finn Crockett (Ír./VolkerWessels), 6. Fernando Barceló (Šp./Caja Rural - Seguros RGA) obaja +4 s, ..., 47. Samuel TUKA (SR/Dukla Banská Bystrica), 48. Matthias SCHWARZBACHER (SR/ATT Investments) obaja +6, 51. Jakub GALOVIČ (SR/Dukla) +28, 77. Samuel KOVÁČ (SR/Dukla), 78. Martin SVRČEK (SR/Soudal Quick-Step)

Celkové poradie po 2. etape:

1. Foldager 5:04:20 h, 2. Mauro Schmid (Švajč./Jayco AlUla), 3. Callum Scotson (Austr./Jayco AlUla) obaja +16 s, 4. Alaphilippe +36, 5. Felix Engelhardt (Nem./Jayco AlUla), 6. Max Walscheid (Nem./Jayco AlUla) obaja +38