Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Šport

V úvodný hrací deň hladký triumf Bostonu a historický večer Jamesovcov

Na snímke basketbalista Bronny James (vpravo) a jeho otec LeBron James z Los Angeles Lakers dávajú rozhovor po úvodnom hracom dni novej sezóny zámorskej NBA Los Angeles Lakers - Minnesota Timberwolves v Los Angeles 22. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Boston vykročil za obhajobou titulu s veľkou chuťou a už v prvej štvrtine si vypracoval 20-bodový náskok, ktorý následne už iba zveľaďoval.

Los Angeles 23. októbra (TASR) - Americký basketbalista LeBron James sa stal prvým hráčom v histórii, ktorý nastúpil v NBA na zápas v jednom tíme so synom. Jeho mužstvo Los Angeles Lakers sa v úvodný hrací deň nového ročníka tešilo z víťazstva, a to doma nad Minnesotou 110:103. Najlepší strelec histórie súťaže zaznamenal 16 bodov, Bronny James sa do streleckej listiny nezapísal. Kľúčovou osobnosťou sa však stal Anthony Davis, ktorý prispel k triumfu 36 bodmi a 16 doskokmi. V druhom z dvojice stretnutí v noci na stredu obhajcovia titulu z Bostonu zvíťazili nad ambicióznym New Yorkom hladko 132:109.

Na snímke basketbalista LeBron James (23) z Los Angeles Lakers počas úvodného hracieho dňa novej sezóny zámorskej NBA Los Angeles Lakers - Minnesota Timberwolves v Los Angeles 22. októbra 2024.
Foto: TASR/AP


Historický moment prišiel presne štyri minúty pred koncom druhej štvrtiny, keď na palubovku prišli obaja Jamesovci spoločne v čase, keď ich tím viedol o 16 bodov (51:35). Dvadsaťročný Bronny odohral tri minúty, dostal sa k jednej strele, no po prihrávke otca trojbodový pokus nepremenil. Počas jeho pobytu na ihrisku Lakers prehrali úsek o päť bodov. Minnesota v prvom polčase prehrávala aj o 19, no po zmene strán duel zdramatizovala a znížila aj na štyri body. Koncovku si však Lakers už postrážili.

Boston vykročil za obhajobou titulu s veľkou chuťou a už v prvej štvrtine si vypracoval 20-bodový náskok, ktorý následne už iba zveľaďoval. V záverečnej dvanásťminútovke viedol aj o 35. Jayson Tatum sa zaskvel 37 bodmi a 10 asistenciami, keď premenil 8 z 11 trojok. Celtics duel zvládli aj bez zraneného prvého pivota Kristapsa Porziňgisa. Najviac bodov za New York dali Jalen Brunson a náhradník Miles McBride, obaja zaznamenali po 22.

Čoskoro 40-ročný LeBron James nastúpil do svojej 22. sezóny, čo pred ním v NBA zvládol iba Vince Carter. V lete si uplatnil hráčsku opciu a stal sa voľným hráčom. S Lakers sa však dohodol na novej zmluve zrejme i pre to, že klub splnil jeho túžbu a draftoval jeho syna z 55. pozície, hoci Bronny James sa v univerzitnej lige neprejavil ako hráč pripravený hrať v najkvalitnejšej súťaži sveta. Viacerí kritici preto LeBrona obvinili z nepotizmu a jeho syna kritizovali, že iba zaberá miesto v tíme lepšiemu hráčovi. "Nastúpiť v tejto úžasnej lige nie je samozrejmosť. Je tu iba 450 hráčov a musíte si zaslúžiť každú jednu chvíľu. Môj syn to vie a pracuje na tom, aby sa každý deň zlepšoval a stal sa hráčom, aký chce byť. Som na neho hrdý," povedal LeBron James po stretnutí podľa Reuters.


Na snímke basketbalista Bronny James (9) a jeho otec LeBron James (23) z Los Angeles Lakers počas úvodného hracieho dňa novej sezóny zámorskej NBA Los Angeles Lakers - Minnesota Timberwolves v Los Angeles 22. októbra 2024.
Foto: TASR/AP

Jamesovci nie sú jediné duo otec a syn, ktoré nastúpilo pospolu na súťažný duel v severoamerickom profesionálnom športe. V NHL spolu hrali v sezóne 1979/80 v tom čase už 51-ročný Gordie Howe a jeho synovia Mark a Marty za Hartford Whalers i predtým v konkurenčnej WHA za Houston Aeros. V MLB nastúpil Ken Griffey a jeho rovnomenný syn v drese bejzbalistov Seattle Mariners v roku 1990 a taktiež Tim Raines a jeho syn s rovnakým menom v roku 2001 za Baltimore Orioles. Griffeyovci sledovali historický večer Jamesovcov priamo v hale.

Celtics pred stretnutím vyvesili pod strop 18. majstrovskú zástavu a oslávili fakt, že sa na čele historickej tabuľky šampiónov osamostatnili o jeden titul pred Lakers. Tatum následne v zápase exceloval, no na výhre sa podieľal kompletný majstrovský kolektív. Šesť hráčov sa dostalo do dvojciferných čísiel, vrátane kompletnej základnej päťky. Štvorica z nej to navyše stihla už do polčasu. Hráči v zeleno-bielom drese premenili 29 striel spoza oblúka a vyrovnali tak rekord ligy. "Som mimoriadne hrdý na to, ako sme dnes hrali. Boli tu emócie, oslavovali sme úspech z minulej sezóny, takmer všetci sme dostali prvý prsteň šampióna. Dokázali sme však správne prepnúť a zvíťaziť proti veľmi dobrému tímu," pochvaľoval si Tatum.

NBA - výsledky:

Los Angeles Lakers - Minnesota Timberwolves 110:103 (22:23, 33:19, 27:32, 28:29)

najviac bodov: Davis 36 (16 doskokov), Hačimura 18, L. James 16 - Edwards 27, Randle 16, Alexander-Walker 14

Boston Celtics - New York Knicks 132:109 (43:24, 31:31, 39:32, 19:22)

najviac bodov: Tatum 37 (10 asistencií), White 24, Brown 23 - Brunson a McBride po 22, Bridges 16