Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Šport

SKVELÁ SPRÁVA: Vadovičová získala striebro v malokalibrovke

Na snímke slovenská parastrelkyňa Veronika Vadovičová počas finále vzduchovej pušky v ľahu na 10m v kategórii R3 počas XVII. paralympijských hier 2024 vo francúzskom Chateauroux 1. septembra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovenská výprava získala v Paríži piatu medailu, popri troch zlatých druhú striebornú.

Paríž 3. septembra (TASR) - Slovenská parastrelkyňa Veronika Vadovičová získala na PH v Paríži striebornú medailu v utorňajšom finále malokalibrovky. Je to jej druhý cenný kov na hrách vo francúzskej metropole, predtým brala zlato vo vzduchovej puške SH1 na 10 m. Slovenská výprava získala v Paríži piatu medailu, popri troch zlatých druhú striebornú.

"Stále tomu nemôžem uveriť, neviem to rozdýchať. Dnes to nebola moja obľúbená disciplína, dá sa povedať, že je to najťažšia disciplína. Bol náročný deň a toto bolo o šťastí. Finále je úplne iná disciplína ako kvalifikácia, v ktorej bolo viac času na prípravu a nástrel. Tu sa ide tých pár minút na úplnú istotu a treba udržať čo najlepšie rany," povedala Vadovičová.

"Keď sme zostali tri, spadol mi kameň zo srdca. Medailu som mala istú, bola som rada," dodala 41-ročná Slovenka, pre ktorú je to ôsma medaila z paralympijskej scény. Na konte má päť zlatých, dve striebra a jeden bronz a je najúspešnejšia letná paralympionička. "Stále to vo mne vrie, prúdi mi krv v žilách. Teším sa na to, že sa konečne najem, lebo tieto dni boli o disciplíne. Nemohla som v uplynulých dňoch poľaviť. A tiež sa teším na to, že sa dobre vyspím," dodala Vadovičová.

Vadovičová potvrdila umiestnenie z kvalifikácie, v ktorej na strelnici v Chateauroux obsadila druhé miesto výkonom 1169 b. Vo finále sa predstavilo osem najlepších, nad sily Vadovičovej (456,1) bola jedine Nemka Natascha Hiltropová (456,5). Bronz si vystrieľala Číňanka Čang Cchuej-Pching (446,0).

V rovnakej súťaži sa do finále neprebojoval medzi mužmi Radoslav Malenovský, ktorý skončil na 12. priečke.

finále malokalibrovky - ženy:

1. Natascha Hiltropová (Nem.) 456,5, 2. Veronika VADOVIČOVÁ (SR) 456,1, 3. Čang Cchuej-Pching (Čína) 446,0, 4. Anna Bensonová (Švéd.) 432,6, 5. Avani Lecharaová (India) 420,6, 6. Iryna Ščetniková (Ukr.) 410,5