Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Šport

Vadovičová získala zlato vo VzPu na 10 m, Malenovský striebro

Slovenská reprezentantka v parastreľbe Veronika Vadovičová (uprostred) získala zlatú medailu vo vzduchovej puške SH1 na 10 m v kategórii R3 na XVII. paralympijských hrách 2024 vo francúzskom meste Chateauroux 1. septembra 2024. Striebro získal jej krajan Radoslav Malenovský (vľavo) a bronz Španiel Juan Saavedra (vpravo). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vadovičová vybojovala svoje piate paralympijské zlato, Malenovský sa teší z prvej medaily na PH.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 1. septembra (TASR) - Slovenská reprezentantka v parastreľbe Veronika Vadovičová získala na PH 2024 v Paríži zlatú medailu vo vzduchovej puške SH1 na 10 m. Vo finále miešanej súťaže v kategórii R3 triumfovala v novom paralympijskom rekorde 254,2 bodu. Slovenskí strelci ovládli nedeľné finále, striebro vybojoval Vadovičovej krajan Radoslav Malenovský (253,6).

Vadovičová vybojovala svoje piate paralympijské zlato, okrem toho má v zbierke aj jedno striebro a bronz. Je taktiež držiteľka svetového rekordu z augusta 2023, keď v holandskom Rotterdame dosiahla nástrel 255,7 bodu. Malenovský sa teší z prvej medaily na PH, dosiaľ najlepšie umiestnenie dosiahol na PH 2016 v Riu de Janeiro, kde skončil štvrtý. Slovensko ich zásluhou získalo v Paríži už štvrtý cenný kov, z toho tretie zlato (3-1-0). V sobotu triumfovali v parastolnom tenise vo štvorhre Peter Lovaš a Ján Riapoš a paracyklista Jozef Metelka v stíhacích pretekoch na 4000 m.

"Dnes to vyšlo tak, ako to má byť, tak ako to máme natrénované. A tá forma z tréningu sa udržala aj do súťaže. Išla som s nadhľadom. Ráno mi tréner povedal, aby som nezabudla, že toto mám odskúšané už miliónkrát a celý deň som si to prehrávala v hlave. Sústredila som sa na to, že som bola už mnohokrát vo finále a že ja určujem ten trend," povedala víťazka. "Ani to neviem opísať, konečne je tu to zadosťučinenie. Práve toto bola tá disciplína, v ktorej som si veril a mal som šancu na medailu. Teraz mi padol kameň zo srdca a dúfam, že to bude pokračovať ďalej," uviedol Malenovský.

Štyridsaťjedenročná Vadovičová potvrdila prvé miesto z kvalifikácie, v ktorej dominovala výkonom 637,8 bodu. Vo finále viedla už po základnej časti (106,0), Malenovský postúpil do vyraďovačky z tretieho miesta. Vo vyraďovacej fáze sa obaja slovenskí reprezentanti striedali na prvých priečkach a napokon sa dostali až do záverečného rozstrelu o zlato. Vadovičová ako líderka zaznamenala v posledných dvoch výstreloch 10,8 a 10,5, kým Malenovský trafil "iba" dvakrát 10,4.

Bronz získal Španiel Juan Antonio Saavedra, ktorý pridal druhý cenný kov z PH po striebre z Londýna 2012.



PH 2024 - parastreľba:

R3 vzduchová puška SH1 na 10 m – miešaná súťaž


finále: 1. Veronika VADOVIČOVÁ 254,2 b. - paralymp. rekord, 2. Radoslav MALENOVSKÝ (obaja SR) 253,6, 3. Juan Antonio Saavedra (Šp.) 232,1