Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Šport

Vingegaard to s obhajobou titulu nevzdal: Tour ešte nekončí

Slovinský cyklista Tadej Pogačar v žltom drese vedúceho pretekára, Dán Jonas Vingegaard v bodkovanom drese pre najlepšieho vrchára a Francúz Romain Gregoire (vpravo) jazdia cez horský priechod Peyresourde počas 15. etapy cyklistických pretekov Tour de France na trati z Loudenvielle do Plateau de Beille, dlhej 198 km vo francúzskom meste Loudenvielle 14. júla 2024. Foto: TASR/AP

Kľúčový sa môže ukázať moment z nedeľnej 15. etapy, keď sa Pogačar odpútal od Vingegaarda a do cieľa v lyžiarskom stredisku Plateau de Beille prišiel o 1:08 minúty skôr ako Dán.

Plateau de Beille 15. júla (TASR) - Dánsky cyklista Jonas Vingegaard verí, že má naďalej šancu obhájiť titul na tohtoročnej Tour de France. Jazdec tímu Visma - Lease a Bike po víkende zaostáva v celkovom poradí za lídrom Tadejom Pogačarom (SAE Team Emirates) o 3:09 minúty.

Slovinec triumfoval v oboch víkendových etapách a pred záverečným týždňom má na Tour relatívne pohodlný náskok. Kľúčový sa môže ukázať moment z nedeľnej 15. etapy, keď sa Pogačar odpútal od Vingegaarda a do cieľa v lyžiarskom stredisku Plateau de Beille prišiel o 1:08 minúty skôr ako Dán. Vingegaard však napriek prehre videl pozitíva. "V skutočnosti som hrdý na to, ako som jazdil ja aj tím. V poslednom stúpaní som sa cítil naozaj silný, myslím, že som podal jeden z najlepších výkonov v živote. Ale Tadej bol super silný, takže nemôžem byť sklamaný," uviedol dvojnásobný šampión TdF.

Vingegaard pripustil, že veľa bude závisieť od formy jeho najväčšieho rivala. "Myslím si, že stále existuje nádej na celkové víťazstvo. Tour ešte nekončí a v priebehu uplynulých dvoch rokov mal aj Tadej zlý deň. Musíme dúfať, že sa to ešte môže stať. Ak si udrží túto úroveň, bude to ťažké, ale stále je tu šanca," dodal 27-ročný jazdec podľa cyclingnews.com.

Dán triumfoval na najprestížnejších cyklistických pretekoch vlani i v roku 2022. Favoritom bol aj tento rok, potom však prišiel ťažký pád na Okolo Baskicka a jeho štart vo Francúzsku ostával dlho otázny. Pri incidente utrpel zlomeninu kľúčnej kosti, niekoľkých rebier a zranenie pľúc. Pred týždňom priznal, že po nehode bol na smrť vystrašený a chvíľu dokonca uvažoval, že ukončí svoju profesionálnu kariéru.