Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Šport

Vo veku 73 rokov zomrel dvojnásobný vicemajster sveta Neeskens

Na archívnej snímke z 13. júna 2006 nový asistent trénera FC Barcelony Johan Neeskens z Holandska máva počas slávnostnej prezentačnej ceremónie po podpisaní trojročnej zmluvy so španielskym veľkoklubom na štadióne Camp Nou v Barcelone. Foto: TASR/AP

Po štvorročnom pôsobení v Ajaxe zamieril jeden z najlepších stredopoliarov na svete v roku 1974 do FC Barcelona.

Haag 7. októbra (TASR) - Vo veku 73 rokov zomrel bývalý holandský futbalista Johan Neeskens, ktorý patril medzi kľúčové postavy národného tímu "Oranjes". Vicemajster sveta z rokov 1974 a 1978 podľa Holandského futbalového zväzu (KNVB) v nedeľu podľahol bližšie nešpecifikovanej chorobe. Neeskens sa preslávil počas éry legendárneho Johana Cruijffa, s ktorým spoločne obliekal aj dres FC Barcelona.

"S Johanom stráca holandský a medzinárodný futbalový svet legendu," uviedla KNVB vo svojom vyhlásení. Neeskens dokázal počas kariéry vyhrať trikrát trofej v Európskom pohári majstrov (predchodca Ligy majstrov). Podarilo sa mu to v troch sezónach za sebou v drese Ajaxu Amsterdam (1970/71, 1971/72, 1972/73). V týchto rokoch získal najúspešnejší holandský klub aj dva zo svojich 36 titulov v Eredivisie.

Po štvorročnom pôsobení v Ajaxe zamieril jeden z najlepších stredopoliarov na svete v roku 1974 do FC Barcelona. V drese "Blaugranas" sa stretol s Cruijjfom, pričom koučom bol ich krajan Rinus Michels, ktorý Neeskensa priviedol aj do Ajaxu. Neeskens strávil na Camp Nou päť rokov a následne si vyskúšal angažmán v americkom klube New York Cosmos, v ktorom dva roky pred ním pôsobil aj legendárny Brazílčan Pele.

Na archívnej snímke zo 7. júla 1974 holandský futbalista Johan Neeskens strieľa úvodný gól zo značky pokutového kopu za chrbát brankára Nemeckej spolkovej republiky (NSR) Seppa Maiera počas finalového zápasu Holandsko - NSR na Olympijskom štadióne v Mníchove.
Foto: TASR/AP


Za Holandsko odohral dovedna 49 stretnutí, v ktorých nastrieľal 17 gólov. "Svojimi charakteristickými sklzmi, výsostným prehľadom a ikonickými penaltami zostane navždy jedným z popredných hráčov, akých kedy náš futbal vyprodukoval," dodal KNVB.

Po hráčskej kariére pôsobil pri národnom tíme aj ako asistent trénera na žiadosť Guusa Hiddinka spolu s Frankom Rijkaardom a Rolandom Koemanom. "Oranjes" sa na MS 1998 prebojovali do semifinále, v ktorom stroskotali na neskorších domácich majstroch Francúzoch a v súboji o bronz nestačili ani na Chorvátsko. Po svetovom šampionáte z funkcie odstúpil Hiddink, no Neeskens pokračoval aj pod vedením Rijkaarda. V roku 2006 sa vrátil do Katalánska, kde pôsobil v realizačnom tíme Rijkaarda. "FC Barcelona prijal s hlbokým zármutkom správu o úmrtí Johana Neeskensa. Je legendou klubu, ktorá navždy zostave v našej pamäti. Odpočívaj v pokoji," napísal na sociálnej sieti katalánsky klub.