Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Šport

Zjazd v Courchevel/Meribel vyhral Kriechmayr, glóbus Kilde

Aleksander Aamodt Kilde z Nórska. Foto: TASR/AP

Nór Aleksander Aamodt Kilde, ktorý získal malý glóbus za disciplínu a v priamom súboji ukončil štvorročnú hegemóniu Švajčiara Beata Feuza.

Courchevel/Meribel 16. marca (TASR) - Rakúsky lyžiar Vincent Kriechmayr vyhral v stredu finálový zjazd Svetového pohára. Vo francúzskom dejisku Courchevel/Meribel sa z triumfu tešil aj Nór Aleksander Aamodt Kilde, ktorý získal malý glóbus za disciplínu a v priamom súboji ukončil štvorročnú hegemóniu Švajčiara Beata Feuza.

Tridsaťročný Kriechmayr, úradujúci majster sveta, slávil svoj jedenásty triumf v pretekoch SP. Druhý skončil Švajčiar Marco Odermatt, už istý celkový víťaz SP stratil 34 stotín, tretí Feuz zaostal 0,54 s.

Preteky sľubovali drámu boja o malý glóbus celkového sezónneho víťaza za kráľovskú disciplínu, ale gradáciu mohol zmariť výber štartových čísiel. Ako prvý sa na trať vydal Feuz, naháňajúci 23-bodovú stratu na Kildeho, ktorý išiel tretí. Lenže Nór sa do priebežného poradia zaradil za svojho súpera s mankom 31 stotín, čo znamenalo zúženie rozdielu na tri bodíky a čakanie, či nejaký iný štartujúci pomôže Feuzovi. Napokon zmeny poradia určili len výslednicu samotnej súťaže.

Kilde o trofej takmer prišiel najmä chybou krátko po štarte, keď na skoku ho vynieslo príliš vysoko a priam zázračne vybalansoval dopad tak, že pokračoval v solídnej línii. Jeho nepokojná jazda bola ako na hojdačke, stratu niekoľkých desatín na poslednom medzičase zmazal, ale svoj tesnučký náskok v záverečnej pasáži stratil. Navzdory tomu získal svoj tretí malý glóbus kariéry a prvý v zjazde, zdobí ho aj veľká trofej celkového víťaza z roku 2020. V tejto sezóne SP ovládol obe kĺzavé disciplíny, super-G mal istý už pred finále.