Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Šport

Zlato získal v špurte domáci Belgičan Merlier, Kubiš 14.

Na archívnej snímke slovenský reprezentant v cestnej cyklistike Lukáš Kubiš Foto: TASR - Martin Baumann

Zvyšní traja Slováci sa nedostali do záverečného špurtu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Hasselt 15. septembra (TASR) - Belgický cyklista Tim Merlier sa stal majstrom Európy v cestných pretekoch na domácej pôde na majstrovstvách Európy v provincii Limburg. V špurte 222,9 km dlhej etapy z Heusden-Zolderu do Hasseltu predstihol druhého Holanďana Olava Kooija a tretieho Estónca Madisa Mihkelsa. Do boja o medaily sa snažil zasiahnuť aj slovenský reprezentant Lukáš Kubiš, finišoval na 14. mieste v rovnakom čase ako víťaz.

Na európskom šampionáte sa zišla kvalitná konkurencia, čo nebýva pravidlom. Tento rok však cestné preteky na MS vo Švajčiarsku šprintérom vyhovovať nebudú, a tak šampionát v Belgicku bol pre viacerých z nich posledným významným podujatím v sezóne. Merlier sa dokázal presadiť, hoci Belgičania si nepripravili jednotnú tímovú taktiku a jeho súperom v špurte bol aj jeho krajan Jasper Philipsen, ktorý napokon obsadil 4. priečku.

Zvyšní traja Slováci sa nedostali do záverečného špurtu. Matúš Štoček sa dokázal prepracovať do úniku, ktorý však pelotón pohltil a napokon preteky nedokončil. Andrej Líška i Pavol Rovder pomáhali Kubišovi a napokon prišli do cieľa spoločne s mankom 7:28 min na 62., respektíve 72. priečke.



ME v cestnej cyklistike:


muži - elite (Heusden-Zolder - Hasselt, 222,9 km):

1. Tim Merlier (Belg.) 4:37:09 h, 2. Olav Kooij (Hol.), 3. Madis Mihkels (Est.), 4. Jasper Philipsen (Belg.), 5. Alexander Kristoff (Nór.), 6. Mads Pedersen (Dán.), 7. Pavel Bittner (ČR), 8. Stanislaw Aniolkowski (Poľ.), 9. Christophe Laporte (Fr.), 10. Alex Kirsch (Lux.),... 14. Lukáš KUBIŠ všetci rovnaký čas ako víťaz, 62. Andrej LÍŠKA, 72. Pavol ROVDER obaja +7:28 min, nedokončil: Matúš ŠTOČEK (všetci SR)