Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Šport

Zomrel P.Lundgren, bývalý švédsky hráč a tréner Federera a Hantuchovej

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Švédovi vzdal hold aj jeho krajan a jeden z najlegendárnejších tenistov histórie Björn Borg.

Štokholm 23. augusta (TASR) - Vo veku 59 rokov zomrel bývalý švédsky tenista Peter Lundgren. Neskôr uznávaný tréner a odborník viedol v minulosti aj Švajčiara Rogera Federera či Slovenku Danielu Hantuchovú.

Počas hráčskej kariéry vyhral Lundgren tri turnaje ATP, vo svetovom rebríčku mu patrila najvyššie 25. priečka. Najviac sa však preslávil na trénerskej pozícii, Federer pod jeho vedením získal prvý grandslamový titul v kariére, keď v roku 2003 triumfoval vo Wimbledone. Švéd tiež spolupracoval s hráčmi ako Marcelo Rios, Marat Safin, Grigor Dimitrov či Stanislas Wawrinka a v marci 2014 začal trénovať aj bývalú slovenskú tenistku Danielu Hantuchovú.

Lundgren mal cukrovku a pre infekciu mu vlani amputovali nohu. O jeho úmrtí v piatok informovala jeho rodina. "Ocko, odpočívaj v pokoji. Bohužiaľ, jeden z tých najlepších nás opustil príliš skoro. Tréner, hráč, kamarát a otec. Inšpirácia a pomocná ruka pre mnohých na kurte aj mimo neho. Dojem a spomienky, ktoré si po sebe zanechal, budú žiť navždy," napísali Lundgrenove deti na sociálnej sieti.

Švédovi vzdal hold aj jeho krajan a jeden z najlegendárnejších tenistov histórie Björn Borg. "Peter Lundgren bol úžasný človek s veľkým srdcom a množstvom humoru. Bol tiež naozaj dobrý priateľ, všetci ho mali radi. V tenisovom svete bude chýbať," citovala Borga agentúra DPA.