Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 28. jún 2024Meniny má Beata
< sekcia

Ceny dovozu do USA v máji nečakane klesli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Ceny dovozu klesli v máji medzimesačne o 0,4 %, zatiaľ čo v apríli sa oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,9 % zvýšili. Ekonómovia počítali s ďalším pokračovaním rastu, aj keď iba miernym.

Washington 14. júna (TASR) - Ceny dovozu do Spojených štátov amerických minulý mesiac nečakane klesli a rovnaký vývoj vykázali aj ceny vývozu. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje amerického ministerstva práce, o ktorých informoval portál RTTNews.

Ceny dovozu klesli v máji medzimesačne o 0,4 %, zatiaľ čo v apríli sa oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,9 % zvýšili. Ekonómovia počítali s ďalším pokračovaním rastu, aj keď iba miernym. Odhadovali, že ceny dovozu do USA vzrastú o 0,1 %.

Pod nečakaný pokles dovozných cien sa podpísali najmä ceny dovážaných palív. Tie klesli o 2 %. Znížili sa však aj ceny dovážaných produktov mimo pohonných látok. V tomto prípade pokles predstavoval 0,3 %.

Nečakaný pokles zaznamenali aj ceny vývozu. V máji klesli o 0,6 % a vymazali tak rast z predchádzajúceho mesiaca v rovnakom rozsahu. Údaje za apríl boli revidované mierne smerom nahor, keďže ministerstvo práce pôvodne uvádzalo rast vývozných cien za daný mesiac na úrovni 0,5 %.

Aj v tomto prípade údaje zaostali za očakávaniami. Ekonómovia predpokladali, že v máji sa ceny exportu meniť nebudú.