Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia

Inflácia v Argentíne dosiahla v máji najnižšiu úroveň za dva roky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Spotrebiteľské ceny v Argentíne vzrástli v máji oproti aprílu o 4,2 % po tom, ako v apríli dosiahla medzimesačná inflácia 8,8 %.

Buenos Aires 14. júna (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Argentíne pokračovali v máji medzimesačne v raste, tempo rastu sa však opäť spomalilo, už piaty mesiac po sebe. Navyše, miera inflácie dosiahla najnižšiu úroveň za viac než dva roky. Informoval o tom server tradingeconomics.

Spotrebiteľské ceny v Argentíne vzrástli v máji oproti aprílu o 4,2 % po tom, ako v apríli dosiahla medzimesačná inflácia 8,8 %. Zaznamenala tak najnižšiu úroveň od januára 2022 a nižšia bola aj v porovnaní s očakávaniami analytikov oslovených agentúrou Reuters. Tí počítali so spomalením rastu spotrebiteľských cien oproti predchádzajúcemu mesiacu na 4,9 %.

Spomalil sa rast cien vo viacerých oblastiach. Slabším tempom rástli ceny potravín a nealkoholických nápojov, oblečenia a obuvi, ako aj náklady na vzdelanie, zdravotnú starostlivosť, dopravu či bývanie.

Spomalenie zaznamenala inflácia v Argentíne aj v medziročnom porovnaní, čo je zmena oproti vývoju za ostatný rok. Je to prvé spomalenie stále extrémnej medziročnej inflácie v Argentíne po 11 mesiacoch postupného zrýchľovania.

Medziročná miera inflácie dosiahla v máji 276,4 %, zatiaľ čo v apríli dosiahla po revízii smerom nahor 292,2 %. Pôvodne bola aprílová inflácia stanovená na 289,4 % a už táto hodnota predstavovala najvyššiu mieru inflácie v krajine od februára 1991.