Minulú sezónu belušská pálenica vypálila viac ako 36 000 litrov destilátov.
Autor TASR
Beluša 6. októbra (TASR) – Presne po mesiaci od začiatku prijímania objednávok na vypálenie kvasu sa v stredu začala nová sezóna v obecnej pestovateľskej pálenici v obci Beluša v Púchovskom okrese. Informoval o tom vedúci oddelenia správy majetku a obecných služieb belušského obecného úradu Igor Guliš.
„Obecná pálenica eviduje k dnešnému dňu asi 380 záujemcov o destiláciu ovocného kvasu. Z ovocia dominuje tradične jablko a slivka. Podľa evidencie objednávok kontaktujeme zákazníkov, premeriavame cukornatosť i stupeň prekvasenia refraktometrom, a podľa množstva ovocia sú im k dispozícii dva kotly s rôznym objemom,“ uviedol Guliš.
Na pálenie sa v Beluši využíva tradičné kúrenie drevom pod medenými kotlami. Pokiaľ si drevo nezabezpečí zákazník, belušská pálenica mu ho poskytne. Vtedy sa rozlišuje aj cena za vypálený destilát. Na kvalitu spracovania a kompletný servis dohliada vedúci pálenice s ďalšími pracovníkmi. Sezóna pálenia trvá asi päť mesiacov a množstvo vypáleného destilátu vždy odráža kvalitu ovocia počas roka. Minulú sezónu belušská pálenica vypálila viac ako 36 000 litrov destilátov.
„Pred začiatkom sezóny sa v pálenici vykonali opravné a údržbové práce, pripravuje sa budovanie prístrešku na uskladnenie dreva. Pred otvorením sezóny vykonali kontrolu aj pracovníci colného úradu, aby sa nová sezóna mohla začať v súlade s platnými predpismi a nariadeniami,“ priblížil prednosta obecného úradu Patrik Štrbák.
„Obecná pálenica eviduje k dnešnému dňu asi 380 záujemcov o destiláciu ovocného kvasu. Z ovocia dominuje tradične jablko a slivka. Podľa evidencie objednávok kontaktujeme zákazníkov, premeriavame cukornatosť i stupeň prekvasenia refraktometrom, a podľa množstva ovocia sú im k dispozícii dva kotly s rôznym objemom,“ uviedol Guliš.
Na pálenie sa v Beluši využíva tradičné kúrenie drevom pod medenými kotlami. Pokiaľ si drevo nezabezpečí zákazník, belušská pálenica mu ho poskytne. Vtedy sa rozlišuje aj cena za vypálený destilát. Na kvalitu spracovania a kompletný servis dohliada vedúci pálenice s ďalšími pracovníkmi. Sezóna pálenia trvá asi päť mesiacov a množstvo vypáleného destilátu vždy odráža kvalitu ovocia počas roka. Minulú sezónu belušská pálenica vypálila viac ako 36 000 litrov destilátov.
„Pred začiatkom sezóny sa v pálenici vykonali opravné a údržbové práce, pripravuje sa budovanie prístrešku na uskladnenie dreva. Pred otvorením sezóny vykonali kontrolu aj pracovníci colného úradu, aby sa nová sezóna mohla začať v súlade s platnými predpismi a nariadeniami,“ priblížil prednosta obecného úradu Patrik Štrbák.