S novinkou prišla skupina domácich rybárov, ponúkali údené ryby.
Autor TASR
Nitrianske Pravno 17. septembra (TASR) – Držkový guláš, kapustnica, fazuľová polievka, zabíjačková kaša, zemiakové placky, ale tiež šúľance a slivkové knedle s makom alebo strúhankou a ďalšie dobroty tradičných dedinských špecialít mohli dnes ochutnať návštevníci každoročného Dňa obcí Pravnianskej doliny. Podujatie sa uskutočnilo v Nitrianskom Pravne (okres Prievidza). Zorganizovalo ho Občianske združenie Hornonitrie, spoločne s členskými obcami Chvojnicou, Kľačnom, Porubou, Pravencom, Poluvsím, Malinovou, Nedožermi – Brezanmi, Nitrianskym Pravnom a Tužinou.
„Dobroty zo zemiakového cesta sa v našej dedine varia od nepamäti. Sú to predovšetkým šúľance s makom alebo opraženou strúhankou s cukrom, alebo rovnako ochutené slivkové knedle, ktorým u nás hovoríme slivkové gule,“ vysvetlila jedna z kuchárok z Malinovej Erika Bolfíková. Ako poznamenala starostka obce Mária Luprichová, ženy si ešte včera zamiesili dostatok cesta, aby stíhali knedle a šúľance variť, pretože bol o ne mimoriadny záujem.
S novinkou prišla skupina domácich rybárov, členov občianskeho združenia Bôrik. Po prvý raz na tomto podujatí ponúkali údené ryby. „Keď máme spoločné akcie pripravujeme si ich často. Ryby treba najskôr na 24 hodín naložiť do slaného a okoreneného nálevu, môže tam byť podľa chuti aj cesnak, bobkový list či rasca. Potom treba rybu osušiť a vložiť do malej prenosnej udiarne, ktorú sme si sami skonštruovali. Ryby sa údia na bukových pilinách iba 45 minút. Je to v podstate údenie za tepla. Pretože takto sa ryba nielen vyúdi ale v aj uvarí vo vlastnej šťave. Dnes sme takto ponúkali kúsky kapra, pstruhy, pleskáče aj jedného zubáča,“ vysvetlil technológiu prípravy hlavný kuchár Miroslav Juhás.
Návštevníkov, ani kuchárske tímy neodradila ani búrka a hustý dážď, ktorý neustával počas celého podujatia. Súčasťou bol aj kultúrny program, v ktorom vystúpili hudobné, folklórne a spevácke skupiny z jednotlivých obcí.