Hliva ustricovitá patrí medzi najzdravšie potraviny. Odborníci ju označujú ako liečivú. Je bohatým zdrojom vitamínov a minerálo
Autor TASR
Malinová 24. novembra (TASR) - V závere tohoročnej nie veľmi vydarenej hubárskej sezóny začali na hornej Nitre vo veľkej miere rásť chutné huby, hlivy ustricovité. Aj dnes ráno ich nazbieral takmer plný košík Juraj Richter z Malinovej. Narástli mu na porezanom kmeni osiky, ktorý si priviezol z hory ešte v lete. Keď chcel klátiky posekať na polienka, musel z nich najskôr obrať hlivy.
„V minulých rokoch som pestoval hlivy na slame aj na dreve, ktoré som naštepil kúpenou hlivovou sadbou. V tomto roku som hlivy nepestoval, aj tak mi narástli,“ pochválil sa Richter, ktorý je aj vášnivým hubárom. Podľa neho tieto huby mali na jeseň výborné podmienky. Najskôr bolo veľa teplých dní, potom prišli výdatné dažde a v posledných dňoch sa pomerne prudko ochladilo. To je vždy impulz, aby dobre rozrastené podhubie začalo plodiť. „V našej dedine mnoho ľudí pestuje hlivy a každému hojne zarodili. Iní zasa priniesli plné košíky z lesa, kde rastú na pňoch alebo popadaných odumretých, ale niekedy aj na živých stromoch,“ dodal.
Hliva ustricovitá patrí medzi najzdravšie potraviny. Odborníci ju označujú ako liečivú. Je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, obsahuje kvalitné proteíny aj nenasýtené mastné kyseliny a najmä glukány. Vďaka vláknine sa z tela uvoľňujú škodlivé usadeniny. V odbornej literatúre sa píše, že hliva je protivírusová a protirakovinová, užíva sa pri ochoreniach srdca a posilňuje imunitný systém. Zlepšuje metabolizmus, regeneruje vnútorné orgány a tlmí tak vedľajšie účinky chemoterapie.
„V minulých rokoch som pestoval hlivy na slame aj na dreve, ktoré som naštepil kúpenou hlivovou sadbou. V tomto roku som hlivy nepestoval, aj tak mi narástli,“ pochválil sa Richter, ktorý je aj vášnivým hubárom. Podľa neho tieto huby mali na jeseň výborné podmienky. Najskôr bolo veľa teplých dní, potom prišli výdatné dažde a v posledných dňoch sa pomerne prudko ochladilo. To je vždy impulz, aby dobre rozrastené podhubie začalo plodiť. „V našej dedine mnoho ľudí pestuje hlivy a každému hojne zarodili. Iní zasa priniesli plné košíky z lesa, kde rastú na pňoch alebo popadaných odumretých, ale niekedy aj na živých stromoch,“ dodal.
Hliva ustricovitá patrí medzi najzdravšie potraviny. Odborníci ju označujú ako liečivú. Je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, obsahuje kvalitné proteíny aj nenasýtené mastné kyseliny a najmä glukány. Vďaka vláknine sa z tela uvoľňujú škodlivé usadeniny. V odbornej literatúre sa píše, že hliva je protivírusová a protirakovinová, užíva sa pri ochoreniach srdca a posilňuje imunitný systém. Zlepšuje metabolizmus, regeneruje vnútorné orgány a tlmí tak vedľajšie účinky chemoterapie.