Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Trenčiansky kraj

Park v Považskej Bystrici zrevitalizujú v duchu filmu Tisícročná včela

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Pôdorysné tvarovanie hernej plochy je v tvare šesťuholníkov odkazujúcich na včelie plásty.

Považská Bystrica 9. júla (TASR) - Považskobystrická radnica zrevitalizuje ihrisko v parku na sídlisku Lány. Z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR získalo mesto dotáciu 50.000 eur na projekt Ihrisko pre každé dieťa. Informovala o tom hovorkyňa mesta Iveta Pagáč Kováčiková.

"Cieľom projektu je vytvoriť voľnočasový priestor pre všetky generácie. Park na Lánoch je rozľahlý, je rozdelený na viaceré časti. V jednej je detské ihrisko a v ďalšej fitness prvky. Jeho ústredným miestom je busta Jozefa Kronera, ktorý bol obyvateľom sídliska. Miestni ho nazývajú Kronerovým parkom," uviedla hovorkyňa.

Park podľa nej s obľubou navštevujú všetky vekové kategórie. Je oddelený od rušných ulíc obytnými domami, poskytuje bezpečie nielen pre mamičky s deťmi, seniorov, ale aj rôzne občianske združenia, ktoré sa venujú zdravotne znevýhodneným obyvateľom. Park začal spontánne plniť funkciu priestoru zameraného na komunitné aktivity, spoznávanie sa a susedskú súdržnosť.

"Radnica chce tento prirodzený jav podporiť a vytvoriť priestor na hru, rozvoj fantázie i na telesnú aktivitu bez ohľadu na schopnosti dieťaťa, aby aj deti s duševným alebo telesným postihnutím mali možnosť žiť plnohodnotný život. Onedlho tu pribudnú herné prvky vhodné aj pre zdravotne znevýhodnené deti. Vyrásť by tu malo pódium vhodné na organizovanie lokálnych trhov, koncertov alebo iných komunitných akcií," doplnila Pagáč Kováčiková.

Ako dodala, park zrevitalizujú v duchu filmu Tisícročná včela. Pôdorysné tvarovanie hernej plochy je v tvare šesťuholníkov odkazujúcich na včelie plásty. Aktuálne mesto pripravuje podklady na verejnú súťaž, realizácia bude závisieť od termínov dodania špeciálnych herných prvkov.