Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidzskí seniori budú môcť odoberať stravu aj do domácnosti

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Obyvatelia majú možnosť zvoliť si aj diabetickú stravu, na ktorú sú často zdravotne odkázaní a tento typ stravy stravovacie zariadenia neponúkajú.

Prievidza 9. mája (TASR) - Seniori v Prievidzi budú môcť odoberať stravu z jedálne zariadenia pre seniorov (ZpS) i do domácností. Zriadenie novej sociálnej služby schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní koncom apríla v rámci všeobecne záväzného nariadenia o určení úhrad za sociálne služby. Samospráva ju začne poskytovať od júla. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

"O využívanie stravovania v jedálni majú občania z mesta záujem a často sa na túto možnosť dopytujú. Je pre nich výhodou, že strava je energeticky a výživne vyvážená a vhodná najmä pre seniorov," uviedla o novej sociálnej službe primátorka Katarína Macháčková.

Obyvatelia majú možnosť zvoliť si aj diabetickú stravu, na ktorú sú často zdravotne odkázaní a tento typ stravy stravovacie zariadenia neponúkajú. "V jedálni ZpS majú možnosť stravovať sa aj počas prázdnin, keď mnohé školy majú svoje jedálne zatvorené. Schválená suma pre jedáleň Prievidza je za obed racionálneho typu, respektíve šetriacu stravu päť eur a obed v podobe diabetickej stravy 5,50 eura," priblížila Krajčiová.

Riaditeľka ZpS Mária Znášiková ozrejmila, že príjmy z externej stravy pomôžu zariadeniu pri financovaní režijných nákladov na prevádzkovanie kuchyne, ktoré sú ekonomicky náročné.