Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 25. november 2024Meniny má Katarína
< sekcia Trnavský kraj

Kuchárka japonského veľvyslanca naučí žiakov v Piešťanoch robiť suši

Suši, archívne foto. Foto: TASR/Joanna Burger

Zameria sa tiež na vysvetlenie správneho postupu prípravy vývaru dashi a ryže, ktoré sú srdcom japonskej kuchyne.

Piešťany 27. septembra (TASR) - V snahe zvýšiť záujem o japonskú kuchyňu a pomôcť tak lepšie pochopiť japonskú kultúru organizuje Veľvyslanectvo Japonska v Slovenskej republike praktický workshop pre študentov Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera (HAĽW) v Piešťanoch. Lektorkou bude Natsumi Kakita, osobná šéfkuchárka japonského veľvyslanca v SR Akia Egawu.

Ponuka usporiadať workshop školu príjemne prekvapila, povedal pre TASR jej riaditeľ Ladislav Blaškovič. Aktivita takéhoto druhu je pre akadémiu skôr výnimkou a je podľa jeho slov spestrením a obohatením výchovno-vzdelávacieho procesu. "Nepochybne hlavne prínosom pre tých našich žiakov, ktorí sa chcú venovať v praxi výrobe jedál," dodal riaditeľ HAĽW. Počas workshopu 1. októbra predvedie šéfkuchárka Kakita svoje schopnosti a zručnosti a naučí študentov pripraviť číry vývar s knedličkou z hrebenatky a tradičné chirashi suši. Zameria sa tiež na vysvetlenie správneho postupu prípravy vývaru dashi a ryže, ktoré sú srdcom japonskej kuchyne.

Natsumi Kakita je absolventkou Ecole Tsuji Osaka. V rokoch 2006 – 2013 tam tiež pôsobila ako učiteľka špecializovaná na japonskú kuchyňu. Ecole Tsuji, ktorá patrí do Tsuji - cho Groupe, najväčšej a najprestížnejšej organizácii pre výchovu budúcich kuchárov v Japonsku, je jednou z troch najväčších a najprestížnejších škôl pre kuchárov na svete.

Japonská kuchyňa predstavuje súbor potravín, ingrediencií, spôsobu ich prípravy a konzumácie v Japonsku. Tradičná strava je v Japonsku založená na konzumácii ryže a ďalších pokrmov s dôrazom na využitie sezónnych ingrediencií. Ako príloha sa zväčša podáva ryba, nakladaná zelenina a zelenina varená vo vývare. Ryby sú bežnou súčasťou japonskej kuchyne. Často sa grilujú, ale podávajú sa aj surové v podobe sashimi alebo suši. Plody mora a zelenina sa tiež upravujú smažením a servírujú sa ako tempura. Okrem ryže sa používajú cestoviny, napríklad rezance udon a soba. Japonská kuchyňa, najmä suši, sa stala populárnou po celom svete a tradičná japonská kuchyňa washoku bola v roku 2013 zapísaná do zoznamu svetového nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. „Tešíme sa, zatiaľ sme na škole mali iba workshop nemeckej kuchyne,“ dodal riaditeľ HAĽW.