Študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch pripravovať na predmete Technológia výroby jedál jablkové ruže, šamrole, tortu či linecké koláče, ale aj slané jablčné čatní.
Autor TASR
Piešťany 20. novembra (TASR) - Zvýšiť povedomie o využívaní starých odrôd ovocia v slovenskej kuchyni si dáva za cieľ projekt Staré sorty sú in. V rámci neho sa študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch dnes zoznámia s odrodami jabĺk, ktoré sú ohrozené vymiznutím. Realizátorkou projektu je Andrea Uherková zo Sokratovho inštitútu.
Žiaci budú v rámci projektu pripravovať na predmete Technológia výroby jedál sladké dezerty ako jablkové ruže, šamrole, tortu či linecké koláče, ale aj slané jablčné čatní či omáčku k bravčovému mäsu. Použijú tradičné odrody jabĺk - Boskoopské jablko, Smiřické vzácne alebo Jonathan. To, čo pripravia, vystavia a ponúknu študentom školy, na výstavke bude aj ďalších viac ako 30 starých a krajových odrôd jabĺk a hrušiek z Bielych Karpát. „Koštovať sa bude tiež jablčný staro-odrodový mušt,“ informovala Uherková.
Staré a krajové odrody ovocia miznú zo záhrad a voľnej krajiny. „Spektrum komerčne pestovaných odrôd je veľmi malé, čím prichádzame jednak o kultúrnu odrodovú diverzitu, ako aj o chute a tradície, viazané na jablká a hrušky. Ich využitie v kuchyni môže napomôcť k ich zachovaniu a zároveň obohatiť kuchyňu o nové chute,“ dodala autorka projektu. V súčasnosti je, ako uviedla, komerčne dostupných len zopár odrôd, ktoré majú jednoduché, sladké chute. Objavenie rôznych vôní, korenistých či kyslastých chutí, konzistencií dužiny a vhodnosti starých odrôd pre to-ktoré spracovanie študentmi hotelových akadémií či kuchárkami môže napomôcť tomu, aby tieto odrody neupadli do zabudnutia. Mikroprojekt Staré sorty sú in k tomu smeruje, pričom vyzdvihuje zdravé, chemicky neošetrené ovocie z blízka, lokálnu spotrebu a potravinovú sebestačnosť.
Sokratov inštitút je dvojsemestrálne doplnkové štúdium pre slovenských vysokoškolákov, ktoré realizuje organizácia Živica.
Žiaci budú v rámci projektu pripravovať na predmete Technológia výroby jedál sladké dezerty ako jablkové ruže, šamrole, tortu či linecké koláče, ale aj slané jablčné čatní či omáčku k bravčovému mäsu. Použijú tradičné odrody jabĺk - Boskoopské jablko, Smiřické vzácne alebo Jonathan. To, čo pripravia, vystavia a ponúknu študentom školy, na výstavke bude aj ďalších viac ako 30 starých a krajových odrôd jabĺk a hrušiek z Bielych Karpát. „Koštovať sa bude tiež jablčný staro-odrodový mušt,“ informovala Uherková.
Staré a krajové odrody ovocia miznú zo záhrad a voľnej krajiny. „Spektrum komerčne pestovaných odrôd je veľmi malé, čím prichádzame jednak o kultúrnu odrodovú diverzitu, ako aj o chute a tradície, viazané na jablká a hrušky. Ich využitie v kuchyni môže napomôcť k ich zachovaniu a zároveň obohatiť kuchyňu o nové chute,“ dodala autorka projektu. V súčasnosti je, ako uviedla, komerčne dostupných len zopár odrôd, ktoré majú jednoduché, sladké chute. Objavenie rôznych vôní, korenistých či kyslastých chutí, konzistencií dužiny a vhodnosti starých odrôd pre to-ktoré spracovanie študentmi hotelových akadémií či kuchárkami môže napomôcť tomu, aby tieto odrody neupadli do zabudnutia. Mikroprojekt Staré sorty sú in k tomu smeruje, pričom vyzdvihuje zdravé, chemicky neošetrené ovocie z blízka, lokálnu spotrebu a potravinovú sebestačnosť.
Sokratov inštitút je dvojsemestrálne doplnkové štúdium pre slovenských vysokoškolákov, ktoré realizuje organizácia Živica.