Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Stalo sa vtedy

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Podpis zákona o československej federácii 1968

Foto: Tisíce Bratislavčanov lemujúcich trasu, ktorou sa uberala kolóna áut s prezidentom republiky L.Svobodom, s prvým tajomníkom ÚV KSČS A.Dubčekom, predsedom NZ J.Smrkovským, predsedom vlády Ing. O. Černíkom a ďalšími činiteľmi, srdečne vítali našich najvyšších predstaviteľov a automobily, v ktorých cestovali, obsypali kvetmi. Archív TASR. 29. októbra 1968. Foto: TASR

Teraz.sk prináša historické fotografie z archívu TASR s dobovými popiskami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00


Je koniec októbra 1968 a hlavné mesto Slovenska sa už niekoľko dní pripravuje na slávnostný okamih, ktorý mal oficiálne spečatiť štátoprávne usporiadanie krajiny. Zásadnou zmenou prešli i názvy oboch republík.

Najvyšší štátni a stranícki predstavitelia na čele s prezidentom republiky Ludvíkom Svobodom prišli do hlavného mesta Slovenska už 29. októbra. Tu ich v uliciach vítali davy Bratislavčanov i obyvateľov ostatných miest a obcí Slovenska, ktorí prišli pozdraviť predovšetkým predstaviteľov Pražskej jari.

„Tisíce Bratislavčanov lemujúcich trasu, ktorou sa uberala kolóna áut s prezidentom republiky L. Svobodom, prvým tajomníkom ÚV KSČ A. Dubčekom, predsedom Národného zhromaždenia J. Smrkovským, predsedom vlády Ing. O. Černíkom a ďalšími činiteľmi, srdečne vítali našich najvyšších predstaviteľov. Automobily, v ktorých cestovali, obsypali kvetmi,“ uvádza sa v správe z archívu TASR.

Viac fotografií nájdete TU

Potom delegácia vedená prezidentom republiky navštívila viaceré miesta v Bratislave. Vo večerných hodinách sa najvyšší predstavitelia štátu stretli s tisíckami občanov pred budovou Slovenského národného divadla. Tam sa večer konalo predstavenie opery Krútňava, národného umelca Eugena Suchoňa.

Viac fotografií nájdete TU

Podpis ústavného zákona je naplánovaný na nasledujúci deň. Zákon sa podarilo presadiť v rámci obrodného procesu, ktorý v tomto období v Československu prebiehal. Ten však bol násilne ukončený obsadením našej republiky armádami krajín Varšavskej zmluvy v auguste 1968.

Viac fotografií nájdete TU

Foto: Prezident L.Svoboda, J.Smrkovský a A.Dubček vo vlaku krátko pred odchodom z Bratislavy. Archív TASR, 30. októbra 1968, J. Bakala.
Foto: TASR