Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Stalo sa vtedy

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Takto sa v minulosti otvárali brány škôl

Na námestí Osloboditeľov v Košiciach sa zišli tisíce pionierov a zväzákov, žiakov i študentov, ktorí sa tešili zo slávnostného začatia nového školského roku. Tento deň vyznel v mohutnú manifestáciu mladých budovateľov socializmu a bojovníkov za mier. Foto: archív TASR, autor I. Gašparík/1. septembra 1951. Foto: TASR

Teraz.sk prináša historické fotografie z archívu TASR s dobovými popiskami.



Správy z obdobia budovania socializmu oznamovali, že sa znova otvorili brány škôl, aby žiaci po dvojmesačnej prestávke pokračovali vo svojich štúdiách, a tak sa pripravili na veľké úlohy, ktoré od nich očakáva náš pracujúci ľud.

Ulice krajského sídla, okresných miest i všetkých obcí Košického kraja ožili v sobotu 1. septembra 1951 radostným ruchom, keď školská mládež slávnostne nastúpila do nového školského roku. Bol to skutočne nový rok aký v minulosti nebýval. Žiakov vítali slávnostne vyzdobené učebné miestnosti, v ktorých si študenti už vopred pripravili heslá, ako sa chcú v novom školskom roku učiť, aby sa v socialistickej škole čo najlepšie pripravili na veľké úlohy pripadajúce východnému Slovensku pri výstavbe socializmu.

Viac fotografií nájdete TU

Hutný kombinát a Trať družby sa stali hlavným predmetom úvah všetkých žiakov. Svedčili o tom plastické obrazy, transparenty i heslá, s ktorými žiactvo kráčalo ulicami Košíc v deň otvorenia nového školského roka.

V bielych a modrých košieľkach, či v sviatočných šatách poschádzali sa dávno pred 8. hodinou žiaci a žiačky deväťročnej strednej školy Petra Jilemnického v Bratislave.

Vyše 31 000 žiakov prekročilo vo štvrtok 1. septembra 1955 v ranných hodinách brány viac ako 100 bratislavských škôl, aby sa zúčastnili na slávnostnom otvorení nového školského roku.

Viac fotografií nájdete TU

A bolo to aj takto

Školský rok v Bratislave sa pravidelne začínal na Stalinovom námestí. Na znak lásky a úcty k najväčšiemu bojovníkovi za svetový mier J. V. Stalinovi a k národom Sovietskeho zväzu, pokladali zástupcovia pionierov jednotlivých bratislavských škôl k soche generalissima Stalina kytice kvetov

FOTO: Kvety úcty od pionierov J. V. Stalinovi. Foto: archív TASR, autor L. Roller/1. septembra 1951.
Foto: TASR