Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Stalo sa vtedy

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Ako sa krčili plechy za socializmu

Foto: Hromadná autohavária v Košiciach. Archív TASR, autor G.Bodnár, 29.januára 1968. Foto: TASR

Teraz.sk prináša historické fotografie z archívu TASR s dobovými popiskami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00


Po cestách v socialistickom Československu síce nejazdilo toľko áut ako dnes, nepozornosť vodičov či nekvalitné vozovky však boli príčinou mnohých dopravných nehôd. Príčinou niekedy boli aj okolnosti, ktoré sa netýkali šoférovania či technického stavu vozidla.

Neopatrná jazda viacerých vodičov na zľadovatenej vozovke neďaleko vstupného areálu VSŽ v Košiciach zapríčinila v pondelok 29. januára 1968 hromadnú haváriu 14 nákladných a osobných áut. Boli medzi nimi aj tri vozidlá zahraničných montérov pracujúcich v hutníckom kombináte.

„Našťastie pri havárii nedošlo k smrteľnému zraneniu, len k jednej zlomenine nohy a odreninám. Materiálne škoda ja 150-200 tisíc Kčs,“ uvádza sa v archívnej správe TASR.

Viac fotografií nájdete TU

Haváriu v Bratislave v máji 1967 zapríčinil aj iracký študent, ktorý nedal svojím Volkswagenom prednosť na križovatke Svätoplukovej a Bazovej ulice prechádzajúcej škodovke. K zraneniam našťastie nedošlo, škoda presiahla 10.000 korún.

Foto: Nehoda na Bazovej ulici v Bratislave. Archív TASR, autor A.Prakeš, 25.mája 1967.
Foto: TASR


Viac fotografií nájdete TU

Podľa archívnych záznamov došlo 19. februára 1970 ku kurióznej nehode v Bratislave. Asi dve hodiny po polnoci, sa obyvatelia na ulici Červenej armády sa zobudili na hluk valiacej sa vody do izieb. Počas niekoľkých minút zaplavila kalná voda jednoizbový byť v suteréne. V ďalších piatich bytoch vystúpila voda do výšky 20-50 cm.

„Sanitka, ktorá prechádzala práve v tom čase po Bezručovej ulici, začala sa zrazu prepadávať. Jej osádka stačila ešte vyskočiť, v opačnom prípade by ich bola pohltila jama plná vody,“ píše sa v archívnej správe.


Viac fotografií nájdete TU


Foto: Kuriózna nehoda sanitky v Bratislave. Archív TASR, 19.februára 1970.
Foto: TASR