Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Stalo sa vtedy

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Na dlhé zimné večery kurzy ruštiny

Frekventanti krúžku ľudového kurzu ruštiny v Litave sa už naučili čítať. Foto: archív TASR, autor K. Cích,10. decembra 1956. Foto: TASR

Teraz.sk prináša historické fotografie z archívu TASR s dobovými popiskami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00


V roku 1948 sa po celom Československu rozbehli ľudové kurzy, ktorých cieľom bolo naučiť široké masy obyvateľstva jazyk nášho osloboditeľa, vzoru, budovateľa lepšej budúcnosti a veľkého brata – Sovietskeho zväzu.

Novej vládnucej garnitúre nestačí, aby sa ruský jazyk učili iba deti v školách. Chce, aby ho ovládali všetci, preto vznikajú tzv. Ľudové kurzy ruštiny niekoľkých stupňov. Znalosť tohto jazyka mala byť nápomocná pri zavádzaní metód sovietskych súdruhov pri budovaní socializmu v Československu.

„V okrese Krupina, v Banskobystrickom kraji, prebieha tohto času vyučovanie v 17 ľudových kurzoch ruštiny I., II. a III. stupňa. Spolu do nich chodí 186 poslucháčov. Jedným z najlepších je ĽKR v Litave. S vedomosťami, ktoré majú teraz, už si môžu prečítať aj rôzne sovietske knihy,“ píše sa v archívnej správe TASR.

Viac fotografií si pozrite TU

Tradičné ľudové kurzy ruštiny, ktoré sa začínali každoročne v zimnom období, navštevovalo v roku 1958 na celom Slovensku údajne vyše 40.000 tisíc občanov.

„V okrese Piešťany, kde má vyučovanie ruštiny vo viacerých ľudových kurzoch už starú tradíciu, zdokonaľuje sa a učí ruský jazyk vyše 500 robotníkov, družstevníkov i súkromne hospodáriacich roľníkov a pracujúcej inteligencie.“ píše sa v archívnej správe.

Viac fotografií nájdete TU

FOTO: V družstevnej obci Krakovany, okres Piešťany, kde dosahujú pri učení ruštiny veľmi pekné výsledky, chodí do ĽKR 15 občanov. Pravidelne po večeroch sa schádzajú a pri osvojovaní si ruštiny oboznamujú sa aj so životom ruských ľudí. Foto: archív TASR, autor K. Cích, 5. decembra 1958.
Foto: TASR