Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Stalo sa vtedy

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Príchod skútra Tatran S 125 na trh

Foto: Pracovníčky expedície Antónia Holická a Jozefína Hrabovská pri kontrole. Archív TASR, autor J. Valko, 14. júna 1965. Foto: TASR

Teraz.sk prináša historické fotografie z archívu TASR s dobovými popiskami.



Novinkou vo výrobe Považských strojární v polovici 60. rokov minulého storočia je skúter Tatran S 125, ktorý sa na trh dostal na prelome rokov 1965/66. Mal mať všetky prednosti moderných jednostopových motorových vozidiel vrátane spoľahlivého výkonu motora, elektrického štartéra i elektrických ukazovateľov smeru. "Rám zo silnostennej rámovej rúrky kruhového prierezu zaručuje maximálnu stabilitu vozidla a jeho vyššiu životnosť. Predná a zadná kyvná vidlica je uložená v gumových blokoch. Tým odpadá údržba kyvných vidlíc a je zaručená ich stála funkcia,“ píše sa v archívnej správe TASR.

Viac fotografií nájdete TU

Výroba modelu Tatran S 125 sa začala prakticky v rovnakom čase ako u Manetu S 125. Viditeľnou zmenou boli hranatejšie tvary predného blatníka a zadného krytu. Okrem toho sa výrobcovi podarilo vylepšiť svetlomet, zadné smerovky a rovnako aj zadné svetlo. Výroba modelu bola ukončená v roku 1969, kedy Považské Strojárne ukončili výrobu skútrov a začali sa venovať produkcii maloobjemových mopedov, neskôr známe ako Babetta. (wikipédia)

Foto: Hana Bučová pri montáži skútra S 125. Archív TASR, autor J. Valko, 14. júna 1965.
Foto: TASR