Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Stalo sa vtedy

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Od ničivej povodne pri Prešove uplynulo 75 rokov

Katastrofálna povodeň v Prešovskom kraji. Niekoľko smutných pohľadov z obce Drienov, ktorá bola najviac postihnutá. Voda už upadla, ale zanechala po sebe veľkú skazu. Foto: archív TASR, autor L. Tarkoš/18. augusta 1949. Foto: TASR

Teraz.sk prináša historické fotografie z archívu TASR s dobovými popiskami.



Prietrž mračien, ktorá postihla 15. augusta 1949 vo večerných hodinách okolie Prešova, pripravila o život niekoľko ľudí a spôsobila veľké materiálne škody. Odhadli ich vtedy asi na 15 miliónov československých korún.

Podľa dobových záznamov sa vo večerných hodinách prihnala silná búrka a v oblasti Slanských vrchov intenzívne pršalo. Následky pocítili obce Solivar, Mirkovce, Kokošovce, Drienov či Šarišské Bohdanovce. V Drienove voda poškodila most, ktorý podopreli drevom, aby sa dal aspoň provizórne používať. Pod troskami naplavenými v koryte nachádzali ľudia uhynuté domáce zvieratá.

Viac fotografií nájdete TU

Mimoriadnu situáciu sledovali aj v Bratislave a Zbor povereníkov vyslal na miesto nešťastia svojich zástupcov, aby na mieste zistili rozsah škôd a urobili príslušné opatrenia. V pamätnej knihe obce Solivar sa uvádza, že prívaly rozzúrenej vody vtedy brali všetko, čo im prišlo do cesty. Ešte v noci prišli hasiči a vojsko z Prešova. V kronika sa píše, že voda v Solivare popretrhávala ploty, odniesla chlievy, hydinu, ošípané, podmyla brehy, odplavila pôdu, polámala a odniesla stromy.

Obyvatelia zo Šarišských Bohdanoviec informujú, pokiaľ siahala voda. Foto: archív TASR, autor L. Tarkoš, 18. augusta 1949.
Foto: TASR