Teraz.sk prináša historické fotografie z archívu TASR s dobovými popiskami.
Autor TASR
V rámci vymoženosti moderného socialistického poľnohospodárstva chcela vtedajšia spoločnosť ponúkať väčší komfort aj hospodárskym zvieratám. Zdá sa, že sťahovanie sa do činžiakov nebolo v tom čase populárne len u ľudí. Dôkazom toho boli nepochybne aj ošípané v Komárne.
V archívnych materiáloch sa uvádza, že moderná ošipáreň Spoločného družstevného podniku v Komárne vyprodukovala ročne vyše 60 vagónov bravčového mäsa. Na prelome 60. a 70. rokov minulého storočia dali hlavy dohromady družstevníci z Komárna, Mudroňova, Martoviec, Vrbovej a spolu s Poľnohospodárskym a zásobovacím podnikom v Komárne vybudovali výkrmňu nového typu.
Viac fotografií si pozrite TU
„Trojpodlažná budova je jedinou výkrmňou tohto typu v Československu a partneri sa ju rozhodli postaviť hlavne preto, aby ušetrili pôdny fond, stavebný materiál a overili si novú technológiu kŕmenia,“ uvádza sa v archívnej správe TASR z decembra 1971.
Podľa stavebnej a technologickej dokumentácie bolo možné v trojpodlažnej výkrmni postavenej v priestoroch Malého Harčášu pri Komárne naraz umiestniť 2 640 ošípaných určených na výkrm. Z toho vyplýva, že prasiatka v činžiaku nebývali dlho, pretože po dosiahnutí jatočnej hmotnosti putovali k spotrebiteľom.
Chov v takejto ošipárni mal byť pomerne efektívny. Od prísunu odstavčiat, prípravy krmiva, dezinfekcie boxov až po kŕmenie, vykonávali všetky práce traja ošetrovatelia a jeden údržbár. Kŕmna zmes sa dostáva do zásobníkov pomocou šnekového dopravníka, následne išla do miešačky a odtiaľ do posuvných žľabov.