Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Stalo sa vtedy

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: 1968: Prípravy na otvorenie Bratislavského hradu

FOTO: Bratislavský hrad - bývalé sídlo feudálnych panovníkov bude slúžiť reprezentačným účelom Slovenskej národnej rady a Slovenskému národnému múzeu.. Foto: Archív TASR, autor K.Cích, 23.októbra 1968. Foto: TASR

Teraz.sk prináša historické fotografie z archívu TASR s dobovými popiskami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00


Píše sa 23.október 1968 a priestory Bratislavského hradu sa pripravujú na otvorenie pre verejnosť. V deň 50.výročia založenia Československej republiky 28.októbra bude mať možnosť verejnosť navštíviť jeho zrekonštruované priestory.

Vláda a strana pred začatím rekonštrukcie rozhodla, že bývalé sídlo feudálnych panovníkov obnovené z trosiek, bude slúžiť na reprezentačné účely pre potreby Slovenskej národnej rady a ďalšie priestory tejto národnej kultúrnej pamiatky bude využívať Slovenské národné múzeum.

„Na prvom poschodí sú reprezentačné miestnosti, medzi nimi veľká zasadacia sieň recepčná sála na mieste bývalej kaplnky. Druhé a tretie poschodie zaberajú výstavné miestnosti Slovenského národného múzea. Na najvyššom štvrtom poschodí hradu budú kancelárie historického odboru Slovenského národného múzea,“ píše sa v správe z archívu TASR.

Viac fotografií nájdete TU

Už niekoľko hodín po otvorení má byť Bratislavský hrad dejiskom významnej udalosti spolužitia národov Čechov a Slovákov. Dňa 30.októbra vo veľkej hradnej zasadacej sieni Slovenskej národnej rady na prvom poschodí sa má konať slávnostný podpis zákona o federácii ČSSR.

Od vyhorenia hradu v máji 1811 zub času, slnko, dažde a vetry hlodali múry tejto pamiatky, ktoré pustli a rozpadávali sa. Hoci začiatkom 50.rokov bol hrad takmer rumoviskom, jeho kontúry však dávali Bratislave jej charakteristický vzhľad.

Viac fotografií nájdete TU

Foto: Pohľad na torzo Bratislavského hradu. Archív TASR, autor V.Přibyl, 23.septembra 1954.
Foto: TASR