Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Stalo sa vtedy

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: SĽUK na oslavách 5. výročia SNP

Prvé vystúpenie Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) vo Zvolene. Archív TASR, 29. augusta 1949. Foto: TASR

Teraz.sk prináša historické fotografie z archívu TASR s dobovými popiskami.



Slovenský ľudový umelecký kolektív oficiálne vznikol 5. septembra 1949. Jeho prvý umelecký program videli účastníci osláv 5. výročia Slovenského národného povstania vo Zvolene.

S myšlienkou založiť ľudový umelecký súbor prišiel v roku 1948 povereník informácií a osvety Ondrej Pavlík. Pripravoval oslavy piateho výročia SNP a mal v úmysle spojiť všetky existujúce amatérske súbory. Chcel, aby na veľkolepom podujatí vystúpili s jednotným programom. Túto myšlienku podporoval aj vtedajší povereník školstva Ladislav Novomeský.

Prvým zamestnancom SĽUK-u sa stal bývalý riaditeľ rozhlasu Emil Rusko, 17. novembra 1948 bol vymenovaný za riaditeľa profesionálneho súboru SĽUK. Prvým umeleckým vedúcim sa stal Pavol Tonkovič. Členmi prípravnej komisie boli aj hudobní skladatelia Alexander Moyzes, Andrej Očenáš, herec a divadelný režisér Karol L. Zachar a i.

Viac fotografií si pozrite TU

Prvé vystúpenie Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) vo Zvolene. Archív TASR, 29. augusta 1949.
Foto: TASR


Od januára do mája 1949 sa robil po Slovensku nábor do tanečného súboru, zboru a orchestra. Na konkurz sa prihlásilo 900 uchádzačov, komisia ich vyskúšala 700. Medzitým SĽUK dostal svoje prvé priestory na Sliači v hoteli Štubňa. Dňa 1. mája 1949 tam nastúpilo 38 tanečníkov, 15. mája toho roku 45 členov speváckeho zboru a 1. júna aj 18 členov orchestra.

S prvým umeleckým programom vystúpili na oslavách piateho výročia Slovenského národného povstania 29. augusta 1949 vo Zvolene. Súbor zožal obrovský úspech nielen u publika, ale i odbornej a umeleckej verejnosti. Po zvolenskej premiére nasledoval veľký vlakový zájazd po Slovensku. Odvtedy nechýbal na žiadnom významnom kultúrnom podujatí.