Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Stalo sa vtedy

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Všetko pre vodiča vyspelého socialistického štátu

FOTO: V Mototranse Banská Bystrica začala pracovať nová rýchloumývacia linka Rohé California. Leštenie a sušenie horúcim vzduchom. Foto: Archív TASR, autor T.Babjak, 13.júla 1973 Foto: TASR

Teraz.sk prináša historické fotografie z archívu TASR s dobovými popiskami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00


Obchádzanie svojho motorového miláčika s vedrom a špongiou malo zostať minulosťou. Pre vodičov sprevádzkovali v Banskej Bystrici novú linku na umývanie áut.

V správe z archívu TASR sa uvádza , že v Mototranse Banská Bystrica začala pracovať nová rýchloumývacia linka Rohé California - jediná svojho druhu v štátoch RVHP (Rady vzájomnej hospodárskej pomoci). Začiatkom júla 1973 sa tu na parkovisku zhromažďujú autá, ktorých vodiči chcú vyskúšať výhody modernej technológie.

Viac fotografií nájdete TU

„Zariadenie dokáže za hodinu umyť až 40 automobilov. Vybudovali ho jeden a pol miliónovým nákladom. V umývacej linke sa automobil pohybuje na vodiacom páse, prechádza kartáčmi, sušiarňou a leštiarňou, kde sa vozidlo napastuje a vyleští horúcim vzduchom,“ píše sa v archívnej.

Tešiť by sa mali aj vodiči v ďalších mestách. Podľa agentúrnych záznamov mali pracovníci banskobystrického Mototransu odovzdať v tomto istom roku do prevádzky ďalšie nové autoservisy na Sliači, v Kremnici, Novej Dubnici, Martine a Banskej Bystrici.