Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Abramovič sa pokúša oživiť mierové rokovania; údajne bol v Kyjeve

Na archívnej snímke z 29. marca 2022 ruský miliardár Roman Abramovič (uprostred) počúva tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana počas mierových rokovaní medzi ukrajinskou a ruskou delegáciou v Istanbule. Majiteľ futbalového klubu Chelsea, ruský miliardár Roman Abramovič, bol údajne v Kyjeve, kde sa snažil dosiahnuť obnovenie mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou, uviedla v noci na nedeľu 17. apríla agentúra Bloomberg. Foto: TASR / AP

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov sa už dávnejšie vyjadril, že Abramovič sa podieľa na zabezpečení určitých kontaktov medzi Ruskom a Ukrajinou, nie je však oficiálnym členom ruskej delegácie.

Kyjev 17. apríla (TASR) - Majiteľ futbalového klubu Chelsea, ruský miliardár Roman Abramovič, bol údajne v Kyjeve, kde sa snažil dosiahnuť obnovenie mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou, uviedla v noci na nedeľu agentúra Bloomberg.

Britská spravodajská stanica Sky News k tomu dodala, že rusko-ukrajinské rozhovory uviazli v mŕtvom bode po tom, ako sa objavili dôkazy o násilnostiach spáchaných voči civilistom v ukrajinských dedinách a mestách. Existuje podozrenie, že k zabíjaniu civilistov a ďalším činom došlo v čase, kým boli tieto lokality obsadené ruskými jednotkami.

Abramovič sa údajne v Kyjeve "stretol s ukrajinskými vyjednávačmi, aby prediskutovali spôsoby obnovenia rokovaní", poznamenali nemenované informované zdroje. Presný termín návštevy sa v správe nespomína.

Podľa agentúry Bloomberg zdroj z okolia Abramoviča uviedol, že oligarcha momentálne "nie je v Kyjeve", a celú záležitosť odmietol bližšie komentovať.

Ukrajinská strana sa tiež odmietla vyjadriť, dodal Bloomberg.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov sa už dávnejšie vyjadril, že Abramovič sa podieľa na zabezpečení určitých kontaktov medzi Ruskom a Ukrajinou, pričom však nie je oficiálnym členom ruskej delegácie.

Podľa Peskova bola Abramovičova účasť na kontaktoch medzi Ruskom a Ukrajinou schválená oboma stranami.