Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Útok na Ukrajinu

Viacerí ukrajinskí kňazi chcú oddelenie od ruskej pravoslávnej cirkvi

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

AFP: Viacerí ukrajinskí kňazi žiadajú oddelenie od ruskej pravoslávnej cirkviO úplné oddelenie od ruskej pravoslávnej cirkvi podľa AFP žiadajú viacerí kňazi z rôznych častí Ukrajiny.

Ľvov 8. marca (TASR) - Viacerí pravoslávni kňazi na Ukrajine v reakcii na ruskú inváziu žiadajú oddelenie od ruskej pravoslávnej cirkvi, pod ktorú ich farnosti patria už po stáročia. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AFP.

Iov Oľšanskyj, kňaz z kláštora ukrajinskej pravoslávnej cirkvi v ukrajinskom meste Ľvov, povedal, že "jediná cesta pre ukrajinskú pravoslávnu cirkev je nezávislosť". Ruského prezidenta Vladimira Putina označil za "Kaina súčasnosti". Kain, prvý syn Adama a Evy, podľa Biblie zabil svojho brata Ábela, pripomína AFP.

Kláštor, v ktorom Oľšanskyj pôsobí, poskytuje pomoc ľuďom, ktorí utekajú pred bojmi na východe Ukrajiny, a pomáha aj ukrajinským ozbrojeným zložkám. O úplné oddelenie od ruskej pravoslávnej cirkvi podľa AFP žiadajú viacerí kňazi z rôznych častí Ukrajiny.

Moskovský patriarcha Kirill, ktorý stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi, protivníkov Ruska na Ukrajine označil za "sily zla", píše AFP.

Ukrajinská pravoslávna cirkev nezávislá od Moskvy vznikla v decembri 2018 zjednotením Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Kyjevského patriarchátu s Ukrajinskou autokefálnou pravoslávnou cirkvou, keď tento krok schválil do Kyjeva zvolaný cirkevný snem. Impulzom na jeho zvolanie bolo rozhodnutie ekumenického patriarchu Bartolomeja z 11. októbra 2018, ktorým bola zrušená 300-ročná podriadenosť kyjevských prelátov voči Moskve.

Ruská pravoslávna cirkev tým stratila mnohých svojich členov na Ukrajine, zostala však druhou najväčšou cirkvou v krajine, pripomína AFP. Niektorí kňazi ruskej pravoslávnej cirkvi však teraz žiadajú odštiepenie.