Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Aktuálně.cz: V Česku vlastnia byty rodičia ruského ministra

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Ministrových príbuzných pomohol redaktorom identifikovať ruský novinár Michail Maglov, ktorý sa dlhodobo venuje odhaľovaniu majetkov vplyvných Rusov vo svete.

Praha 21. marca (TASR) - Byty v Česku vlastnia 80-roční rodičia ruského ministra školstva Sergeja Kravcova (47), ako aj oceliarsky magnát Alexandr Abramov. Informoval o tom v pondelok spravodajský server Aktuálně.cz, ktorý spolu s denníkom Hospodářské noviny (HN) zmapovali stámiliónové majetky prominentov režimu prezidenta Vladimira Putina v ČR.

Podľa zistení novinárov rodičia ruského ministra Alla Kravcovová a Sergej Braun vlastnili do roku 2020 firmu ULTRA computers. Spoločnosť nakupovala nehnuteľnosti, ktoré potom končili v osobnom vlastníctve Kravcovových príbuzných vrátane trojice bytov v meste Karlove Vary. Posledný z nich rodina od svojej firmy odkúpila v roku 2019, keď bolo ministrovmu otcovi 80 rokov. Okrem toho vlastnia chatu s rozsiahlymi pozemkami v meste Bečov nad Teplou. Ani jedného z manželov sa redakcii kontaktovať nepodarilo.

Aktuálně.cz pripomína, že práve Kravcovov úrad rozoslal začiatkom marca všetkým ruským školám inštrukcie, ako majú deti učiť o vojne na Ukrajine. Nariaďuje, aby učitelia nehovorili o vojne, ale o špeciálnej operácii, ktorou sa Rusko bráni nacistom ovládajúcim Ukrajinu a tiež agresívnemu NATO.

Ruské zákony zakazujú politikom a vysokopostaveným úradníkom vlastniť majetky v zahraničí. Ministrových príbuzných pomohol redaktorom identifikovať ruský novinár Michail Maglov, ktorý sa dlhodobo venuje odhaľovaniu majetkov vplyvných Rusov vo svete.

Abramov zase podľa zistení Aktuálně.cz a HN spoluvlastní v Karlových Varoch secesnú vilu Margareta. Býval v nej aj sovietsky maršal Ivan Konev, ktorý sa podieľal na oslobodení Československa od nacistov.

Abramov, ktorý je spolumajiteľom oceliarskeho a ťažobného gigantu Evraz, dostal od Putina vyznamenanie za zásluhy. Spojené štáty ho radia k prominentov, ktorí majú k ruskému prezidentovi najbližšie, pripomína Aktuálně.cz. Jedným zo spoluvlastníkov Evrazu je ďalší ruský oligarcha, Roman Abramovič, ktorý na ktorého sú v Británii uvalené sankcie.

Česká vláda zatiaľ rieši, či proti majetkom ruských prominentov úrady zakročia, dodáva zmienený spravodajský server.