Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Útok na Ukrajinu

Analýza: Ďalším kľúčovým cieľom ruskej invázie je mesto Sloviansk

Ukrajinskí vojaci 103. samostnatnej brigády ukrajinských síl územnej obrany počas cvičenia na neznámom mieste neďaleko Ľvova na Ukrajine 29. marca 2022. Foto: TASR/AP

Ak sa ruským silám nepodarí dobyť Sloviansk, ich snaha dobyť celé územie Doneckej a Luhanskej oblasti na východe "pravdepodobne zlyhá", vyplýva ďalej z analýzy think-tanku ISW.

Kyjev/Washington 5. apríla (TASR) - Ruské invázne jednotky pripravujú ofenzívu proti mestu Sloviansk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v snahe obkľúčiť ukrajinské jednotky a spojiť sa s ďalšími ruskými silami v regióne Donbasu. Vyplýva to z najnovšej analýzy washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorú v pondelok večer tento think-tank zverejnil na svojej internetovej stránke.

"Výsledom snahy ruských síl postupujúcich z mesta Izium – juhovýchodne od mesta Charkov – o dobytie Slovianska bude pravdepodobne ďalšia kľúčová bitka vojny na Ukrajine," uvádza sa v správe ISW.

Ak sa ruským silám nepodarí dobyť Sloviansk, ich snaha dobyť celé územie Doneckej a Luhanskej oblasti na východe "pravdepodobne zlyhá", vyplýva ďalej z analýzy think-tanku ISW. Podľa neho ešte stále nebadať u ruských jednotiek v týchto oblastiach výraznejší územný postup.

Ruské jednotky opustili okolie miest Černihiv a Sumy na severe a "pravdepodobne sa z týchto oblastí v najbližších dňoch úplne stiahnu", dodal inštitút v najnovšej správe.