Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ukrajinský veľvyslanec neprišiel na koncert za solidaritu s Kyjevom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Len ruskí sólisti, žiadni Ukrajinci, napísal Meľnyk na sociálnej sieti Twitter k snímke, na ktorej bolo zjavne pozvanie na koncert.

Berlín 27. marca (TASR) - Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andryj Meľnyk sa v nedeľu nezúčastnil na koncerte Berlínskej filharmónie, ktorý na znak solidarity s Ukrajinou zorganizovala nemecká vláda. Odôvodnil to tým, že na podujatí nevystúpili sólisti z Ukrajiny, informovala agentúra DPA.

"Len ruskí sólisti, žiadni Ukrajinci," napísal Meľnyk na sociálnej sieti Twitter k snímke, na ktorej bolo zjavne pozvanie na koncert. "Urážka. Prepáčte, nezúčastním sa," dodal.

Koncert Berlínskej filharmónie prostredníctvom videokonferencie otvoril nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorý sa lieči z nákazy koronavírusom, píše DPA.

Podľa Steinmeierovho úradu mali na podujatí hudobníci z Ukrajiny, Ruska, Bieloruska a Nemecka predniesť diela ukrajinských, ruských a poľských skladateľov. Podľa Steinmeiera bola účasť umelcov z rôznych krajín "potvrdením slobody a mieru".

"Váš postoj k tejto zločinnej vojne je otázkou humánnosti, nie národnosti," vyhlásil nemecký prezident v otváracom prejave.

"Nesmieme dovoliť, aby nenávisť (ruského prezidenta Vladimira) Putina sa stala nenávisťou rozdeľujúcou ľudí a jednotlivcov, a nesmieme dovoliť rozdeľovať ani našu spoločnosť," dodal Steinmeier.

Jeho hovorkyňa Cerstin Gammelinová na Twitteri vyjadrila ľútosť v súvislosti s rozhodnutím Andrija Meľnyka. "Škoda, že nemôžeme vyslať signál spoločne," podotkla.

Gammelinová tiež poukázala na to, že v centre programu bol významný ukrajinský hudobný skladateľ Valentyn Silvestrov, ktorý bol vo veku 84 rokov z dôvodu ruskej vojenskej invázie nútený utiecť z vlasti, pripomína DPA.