Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Biden telefonoval s Draghim, Johnsonom, Macronom a Scholzom o Ukrajine

Na snímke z 24. marca americký prezident Joe Biden po skončení summitu skupiny G7. Foto: TASR/AP

Lídri diskutovali o potrebe spolupracovať na pretvorení medzinárodnej energetickej architektúry a znížení závislosti od ruských nerastných surovín.

Washington 29. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden v utorok telefonoval o situácii na Ukrajine s kľúčovými západoeurópskymi spojencami. Ako prvá o témach rozhovoru informovala kancelária britského premiéra Borisa Johnsona, z ktorej vyhlásenia citovala TASR.

"Lídri diskutovali o potrebe spolupracovať na pretvorení medzinárodnej energetickej architektúry a znížení závislosti od ruských nerastných surovín. Zhodli sa, že pokiaľ sa neskončí hrôza spôsobená Ukrajine, nemôže dôjsť k uvoľneniu západného odhodlania," uviedla vo vyhlásení Johnsonova kancelária na Downing Street 10.

Lídri sa ďalej podľa Londýna zhodli na "trvalej potrebe podporovať ľudí na Ukrajine v ich boji proti ruskému barbarstvu". Predseda britskej vlády v tejto súvislosti spomenul ruské útoky na mesto Mariupol.

"Premiér (Johnson) zdôraznil, že Putinov režim musíme posudzovať podľa ich činov, nie podľa slov. Putin krúti nožom v otvorenej rane Ukrajiny v snahe prinútiť krajinu a jej spojencov kapitulovať," uviedol Londýn ďalej vo vyhlásení a dodal, že britský premiér zdôraznil svojim partnerom potrebu "neochabovať" v spoločnej reakcii na kroky Ruska.

Podľa televízie CNN sa konferenčný hovor začal v utorok o 15.19 h SELČ a skončil sa o 16.12 h SELČ. Na telefonáte s americkým prezidentom Joeom Bidenom sa okrem Johnsona zúčastnil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a taliansky premiér Mario Draghi.