Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Útok na Ukrajinu

Bielorusko zatklo štyroch mužov podozrivých zo sabotáže železníc

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo uverejnilo aj videozáznam, ktorý zachytáva zakrvavených a dobitých mužov ležiacich na dlážke, pričom dodáva, že polícia na nich musela strieľať, lebo počas zatýkania kládli odpor.

Minsk 7. apríla (TASR) - Bieloruská polícia v stredu zatkla štyroch mužov podozrivých zo sabotáže štátnej železničnej infraštruktúry. Bielorusko slúži ako záložná základňa pre ruské jednotky bojujúce na Ukrajine; Rusi po bieloruskej železnici presúvajú aj svoju vojenskú techniku. O zadržaní mužov v stredu informovalo bieloruské ministerstvo vnútra. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Muži poškodili a podpálili elektrické prenosové a signálne zariadenia pri meste Asipovičy juhovýchodne od Minska. Mali pri sebe aj prístroj slúžiaci na vykoľajenie vlakovej súpravy.

Podľa námestníka ministra vnútra Henadza Kazakeviča páchateľov zadržali 30. marca. Ministerstvo uverejnilo aj videozáznam, ktorý zachytáva zakrvavených a dobitých mužov ležiacich na dlážke, pričom dodáva, že polícia na nich musela strieľať, lebo počas zatýkania kládli odpor.

Bieloruské štátne médiá na konci marca priniesli informáciu, že komunikačný kanál aplikácie Telegram s názvom "Live. Spoločenstvo železničiarov Bieloruska", ktorý vláda vyhlásila za extrémistický, uverejňuje návody na ničenie železničnej infraštruktúry.

Tento kanál zároveň označil zadržaných mužov za partizánov a odsúdil pracovníkov železníc, ktorí v Bielorusku pomáhajú ruskej armáde s transportom vojenskej techniky na ukrajinskú hranicu.