Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

Borrell kritizoval Rusko za zablokovanie prístupu k európskym médiám

Ilustračná snímka Foto: TASR

Rusko v utorok oznámilo, že na svojom území obmedzí vysielanie a prístup k webom 81 spravodajských médií z Európy.

Brusel 26. júna (TASR) - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v stredu kritizoval rozhodnutie Ruska zablokovať prístup k desiatkam európskych médií. Išlo o odvetu za podobný zákaz, ktorý v máji Brusel uvalil voči ruským spravodajským webom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"EÚ odsudzuje úplne neopodstatnené rozhodnutie ruských úradov zablokovať prístup ku viac ako osemdesiatim európskym médiám," uviedol Borrell. Podľa neho toto "rozhodnutie ďalej obmedzuje prístup k slobodným a nezávislým informáciám a rozširuje už aj tak prísnu cenzúru médií v Rusku".

Rusko v utorok oznámilo, že na svojom území obmedzí vysielanie a prístup k webom 81 spravodajských médií z Európy, ktorý sa týka aj slovenských denníkov SME a Denník N či verejnoprávnej Českej televízie a portálu Seznamzpravy.cz.

Podľa Moskvy tieto médiá šíria nepravdivé informácie o tzv. špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine. Toto slovné spojenie sa vo verejnom priestore v Rusku používa na pomenovanie ruskej invázie na Ukrajinu.

Zo strany Ruska išlo o odvetné opatrenie za krok EÚ, ktorá na svojom území s platnosťou od 25. júna zakázala pôsobenie tlačovej agentúry RIA Novosti a denníkov Izvestija a Rossijskaja gazeta.