Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útok na Ukrajinu

Borrell:Ukrajina by mohla dostať peniaze z ruských aktív budúci týždeň

Ukrajinský vojak z 57. brigády čaká na rozkaz, aby jeho delostrelecké vozidlo spustilo paľbu na ruské pozície na frontovej línii v Charkovskej oblasti na Ukrajine v nedeľu 19. mája 2024. Foto: TASR/AP

Vlády EÚ sa v máji dohodli, že použijú zisky zo zmrazených ruských aktív v Európe na pomoc Ukrajine, pričom 90 % z týchto prostriedkov je vyčlenených na vojenskú pomoc.

Luxemburg 24. júna (TASR) - Ukrajina by mohla dostať prvú splátku z výnosov zo zmrazených ruských fondov v hodnote 1,4 miliardy eur už na budúci týždeň. Uviedol to v pondelok vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, podľa ktorého Európska únia (EÚ) našla spôsob, ako využiť výnosy z ruských aktív na pomoc Ukrajine napriek blokáde Maďarska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vlády EÚ sa v máji dohodli, že použijú zisky zo zmrazených ruských aktív v Európe na pomoc Ukrajine, pričom 90 % z týchto prostriedkov je vyčlenených na vojenskú pomoc. Maďarsko však podľa diplomatov zdržuje schválenie potrebných právnych opatrení.

Budapešť udržiava s Moskvou vrúcnejšie vzťahy ako ktorákoľvek iná krajina EÚ. Nedáva zbrane Ukrajine a maďarský premiér Viktor Orbán kritizoval ostatných členov EÚ a NATO za pomoc Kyjevu.

Prvá tranža v hodnote 1,4 miliardy eur má byť splatná na budúci týždeň. Predstavitelia EÚ sa preto snažili nájsť spôsob, ako umožniť poskytnutie týchto prostriedkov Ukrajine napriek postoju Maďarska.

Borrell pred stretnutím ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu novinárom povedal, že predstavitelia európskeho bloku našli spôsob, ako schváliť opatrenia bez toho, aby potrebovali súhlas ktorejkoľvek členskej krajiny, ktorá sa nepripojila k rozhodnutiu.

"Máme zákonný postup, aby sme sa vyhli akémukoľvek zablokovaniu," vyhlásil. "Keďže Maďarsko sa na rozhodnutí nezúčastnilo, nie je potrebné, aby participovalo na jeho zavedení," povedal novinárom. "Teraz musíme toto rozhodnutie zrealizovať. Peniaze prídu na budúci týždeň," dodal s tým, že tieto peniaze sú na vojenskú podporu Ukrajine.

Borrell dúfa, že ostatní ministri plán na svojom stretnutí schvália. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó cestou na stretnutie s novinármi nehovoril.

Plán EÚ na okamžité použitie ziskov zo zmrazených ruských aktív je oddelený od rozhodnutia lídrov skupiny G7 (siedmich najvyspelejších ekonomík sveta) použiť budúce výnosy z ruských aktív na financovanie úverov Ukrajine vo výške 50 miliárd USD (46,78 miliardy eur).

(1 EUR = 1,0688 USD)