Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Brazílsky tanečník končí v moskovskom divadle pre útok na Ukrajinu

Na archívnej snímke z 28. októbra 2011 pohľad na moskovské Veľké divadlo (Boľšoj teatr). Foto: TASR/AP

Som skutočne smutný, že opúšťam Boľšoj teatr, mojich učiteľov, kolegov, priateľov, moju rodinu a miesto, ktoré mi bolo toľké roky domovom... Nemôžem sa však tváriť, že sa nič nedeje, napísal Soares.

Moskva 7. marca (TASR) - Popredný sólista renomovaného baletu moskovského divadla Boľšoj teatr David Motta Soares v pondelok oznámil, že v divadle dáva výpoveď z dôvodu ruskej invázie na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Dvadsaťštyriročný brazílsky tanečník bol jednou z hlavných hviezd baletu divadla Boľšoj teatr, ktoré patrí medzi mnohé ruské kultúrne inštitúcie otrasené medzinárodným odporom voči agresii Moskvy na Ukrajine.

"Som skutočne smutný, že opúšťam Boľšoj teatr, mojich učiteľov, kolegov, priateľov, moju rodinu a miesto, ktoré mi bolo toľké roky domovom... Nemôžem sa však tváriť, že sa nič nedeje," napísal Soares v súvislosti s Ukrajinou v príspevku na sociálnej sieti Instagram. Dodal, že na Ukrajine má mnoho priateľov a nevie si predstaviť, čím v súčasnosti prechádzajú.

V nedeľu odstúpil hudobný režisér a hlavný dirigent moskovského divadla Boľšoj teatr Tugan Sochijev, ktorý sa podľa vlastných slov cítil pod tlakom, aby vyjadril svoje stanovisko ku konfliktu na Ukrajine.