Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Británia zaviedla sankcie proti dospelým dcéram Putina a Lavrova

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putinove dcéry sa chystá sankcionovať aj Európska únia.

Londýn 8. apríla (TASR) - Spojené kráľovstvo uvalilo sankcie na dve dospelé dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina – Mariju Voroncovovú a Katerinu Tichonovovú. Sankcie zavádza Londýn aj proti dcére ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova – Jekaterine Sergejevne Vinokurovovej. V piatok o tom informoval portál britskej stanice BBC.

Ide o koordinovanú snahu so Spojenými štátmi, ktoré už predtým oznámili uvalenie sankcií na tieto osoby. Putinove dcéry sa chystá sankcionovať aj Európska únia.

Britská vláda v tlačovom vyhlásení vydanom ministerstvom zahraničných vecí oznámila, že sa zamerala na "okázalý životný štýl ľudí z úzkeho okruhu Kremľa," pričom na uvedenú trojicu zaviedla cestovné zákazy a zmrazila im majetok.

Podľa britskej vlády je teraz vďaka koordinovaným britským a medzinárodným sankciám z posledných týždňov zmrazený "vojnový fond" Putina vo výške viac ako 275 miliárd libier.

Vláda dodala, že Rusko smeruje k najhlbšej recesii od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991, pričom sankcie nepriaznivo postihujú jeho schopnosť viesť vojnu na Ukrajine, píše stránka BBC.