Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Útok na Ukrajinu

Čavušoglu v Moskve vyzval na okamžité prímerie v obliehanom Mariupole

Na snímke sprava ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu počas tlačovej konferencie po rokovaní v Moskve 16. marca 2022. Foto: TASR/AP

Čavušoglu je na návšteve Moskvy, keďže Turecko, ktoré je členom NATO, udržiava úzke vzťahy s Ukrajinou aj Ruskom a ponúklo sa ako sprostredkovateľ medzi oboma bojujúcimi stranami.

Ankara 16. marca (TASR) - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v stredu na spoločnej tlačovej konferencii so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom vyzval na ukončenie krviprelievania a okamžité prímerie v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, aby sa umožnila evakuácia uviaznutých civilistov vrátane tureckých občanov. Informovala o tom agentúra AP.

"Tento stav udalostí sa musí skončiť, s krviprelievaním a slzami sa musí ihneď skoncovať. Vo vojne nemôžu byť víťazi a v mieri niet porazených," povedal Čavušoglu.

Čavušoglu je na návšteve Moskvy, keďže Turecko, ktoré je členom NATO, udržiava úzke vzťahy s Ukrajinou aj Ruskom a ponúklo sa ako sprostredkovateľ medzi oboma bojujúcimi stranami. Vo štvrtok by šéf tureckej diplomacie mal odcestovať na Ukrajinu.

Desiatky tureckých občanov sa spolu s ďalšími civilistami ukrývali v mešite v Mariupole, kde hľadali útočisko pred ruským útokom na obkľúčené prístavné mesto, pripomenula AP.

Čavušoglu dodal, že Turecko doteraz evakuovalo z Ukrajiny viac ako 15.000 svojich občanov.